BFS 2022: do investicijskog kapitala prodajom digitalnih tokena

Tijekom token salea, temeljenoga na najmodernijoj verziji blokchaina, milijunski su se financirali u Revutu, a sada svoju pomoć nude i drugim sličnim projektima na Cardanu

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. veljače 2022. u 14:13

U keynote predavanju "'Rejzanje' token-saleom – bye-bye investitorima, fondovima i anđelima" Josipa Majić iz domaćeg startupa Revuto. Ovaj startup bavi se upravljanjem digitalnih pretplata kako bi korisnicima uštedio novac i omogućio im praćenje svih pretplata koje plaćaju, kako bi ih oni mogli svakog mjeseca pratiti i prema potrebi pauzirati ili otkazati.

Revuto se financirao prvim procesom inicijalne ponude digitalnih tokena (ICO) koji je ikada obavljen na blockchainu Cardano. Bio je to prošle godine i jedan od najvećih kriptoprojekata prošle godine u svijetu. Revuto je njime prikupio i kapital od 10 milijuna dolara, ali i preko 300 tisuća korisnika. Od toga su dobili i 3 milijuna dolara u predbilježbama pretplatnika na Revuto aplikaciju.

Prednost prikupljanja kapitala putem ICO-a je otvaranje ulaganja cijelom svijetu, a ono se k tome obavlja i putem kriptovaluta, no isto tako to može biti i negativna stvar – regulativa i zaštita ulagača u ovom je procesu gotovo nepostojeća. ICO je proteklih godina bio i na lošem glasu, ali su iz loše određenih projekata izvučene važne pouke.

Josipa je dala i kratki pregled tržišta ICO-a, prodaje tokena, ali i prikupljanja kapitala. S obzirom da je ekipa Revuta kroz svoj ICO prikupila mnogo iskustva, sada se pozicioniraju i kao investicijski fond R Fund – koji će ulagati u projekte zasnovane na Cardanu i prije nego oni krenu u svoj vlastiti ICO.

Za ovaj oblik financiranja i suradnje mogu se putem sljedećeg linka prijaviti svi zainteresirani vlasnici kompatibilnih projekata: