Canon proizveo preko 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Tvrtka Canon obilježila je značajnu obljetnicu, proizvodnja fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida te digitalnih fotoaparata iz serije EOS premašila je brojku od 100 milijuna primjeraka

Matija Pavlić četvrtak, 10. listopada 2019. u 06:00

Tvrtka Canon obilježila je važnu obljetnicu, 20. rujna ove godine proizvodnja Canon fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida te digitalnih fotoaparata s zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je brojku od 100 milijuna primjeraka. Fotoaparat bez zrcala EOS R, inače predstavljen u listopadu 2018. godine, bio je taj ukupno 100 milijunti proizvedeni fotoaparat iz cijele EOS serije.

Sama serija EOS fotoaparata zaživjela je s modelom EOS 650 u ožujku 1987. godine, kao novom generacijom SLR-ova s automatskim fokusiranjem te prvim posve električnim nosačem objektiva na svijetu.

U početku, proizvodnja fotoaparata iz serije EOS odvijala se u postrojenju u Japanu (u Fukushimi), a potom je premještena i podijeljena na više postrojenja u svijetu. Razvoj ove serije nastavlja se modelom EOS-1 predstavljenim 1989. godine te modelom EOS-500 predstavljenim 1993. godine čime je EOS serija proširena proizvodima jednako pogodnima amaterima tako i profesionalcima.

Nakon početka razdoblja šire rasprostranjenosti DSLR-ova u prvom desetljeću 21. stoljeća Canon u slučaju EOS fotoaparata počinje stavljati još veći naglasak na visoku kvalitetu slike putem vlasničke samostalno razvijene tehnologije kao što su CMOS senzori i DIGIC slikovni procesor.

Širem prihvaćanju digitalnih fotoaparata s zamjenjivim objektivima doprinijeli su kompaktni i lagani DLSR-ovi pristupačne cijene kao što je na primjer model EOS 300D. Među profesionalcima popularnost su stekli modeli kao što su EOS 5D i EOS 1D.

Canon EOS 5D Mark II DSLR predstavlja model koristan kao ispomoć u filmskoj industriji za snimanje filmova. Godina 2011. donosi Canonove profesionalne digitalne kinematografske proizvode iz linije Cinema EOS System čime Canonova videotehnologija ulazi u B2B sferu poslovanja.

Na temelju uspjeha EOS serije fotoaparata i EF nosača 2018. godine pojavljuje se na početku ovog teksta spomenut model EOS R koji koristi novi RF nosač.