Einsteinovo pismo u kojem je napisao E=mc2 prodano za 1,2 milijuna dolara

Neimenovani kupac platio je 1,2 milijuna dolara za izvorni dokument, pismo iz 1946. godine u kojem je Einsteinovom rukom napisana njegova najpoznatija jednadžba

Sandro Vrbanus subota, 22. svibnja 2021. u 19:15

Aukcijska kuća RR Auctions objavila je kako je ovoga tjedna na dražbi prodala set dokumenata pod nazivom The Einstein Archives of Ludwik Silberstein. Riječ je o pismima koja je Albert Einstein pisao kolegi fizičaru Ludwiku Silbersteinu, a u jednom od tih pisama vlastitom je rukom ispisao i svoju najpoznatiju jednadžbu, vjerojatno i najpoznatiju jednadžbu na svijetu ikada – E=mc2.

Iz aukcijske kuće kažu kako su ovu jednadžbu svi negdje vidjeli, ali da ju je iznimno malen broj ljudi vidio u izvornom rukopisu. Do sada su bila poznata tri primjerka dokumenata na kojima je slavni fizičar napisao svoju najpoznatiju jednadžbu, a niti jedan od njih nije u privatnom vlasništvu. Potvrdili su to znanstvenici sa Caltecha i Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu (koji čuvaju Einsteinovu arhivu), te istaknuli kako je primjerak ponuđen na ovoj dražbi tek četvrti rukopis jednadžbe koji postoji.

Prvi je ovo puta da ga javnost vidi, a odmah ga je netko od privatnih vlasnika mogao i kupiti. Aukcija je okončana ovoga petka, s postignutom cijenom oko tri puta višom od očekivane. Neimenovani je kupac za Einsteinovo pismo iz 1946. godine, samo zbog pet znakova ove jednadžbe, dao 1,2 milijuna američkih dolara (točnije, 1.243.707 dolara s provizijom). Pismo je napisano na njemačkom jeziku, na papiru veličine A4.

"Na C ti fali kvadrat"

U pismu Einstein pojašnjava Silbersteinu, inače poznatome po kritikama njegovih radova, prirodu povezanosti mase i energije. To čini na način da izračunava razliku u masi sustava dvaju tijela jednake mase. U jednom slučaju tijela su udaljena beskonačno jedno od drugoga, a u drugome orbitiraju oko zajedničkog središta mase na udaljenosti r. Einstein pojašnjava kako na beskonačnoj udaljenosti kinetička i gravitacijska potencijalna energija nestaju, a na udaljenosti r se mogu izmjeriti. Tako dobivena razlika u energiji sustava može se izjednačiti s razlikom njihovih masa.

Nije to teška zadaća, piše Einstein u listopadu 1946., i zaključuje kako se odgovor može dobiti iz jednadžbe E=mc2, čak i ako niste erudit ili genije poput njega.