Elon Musk donirao bolnicama respiratore – pogrešnog tipa

Velikodušna donacija prvog čovjeka Tesle bolnicama u SAD-u popraćena je s brojnim pohvalama, da bi se otkrilo kako je riječ o opremi kojom nije preporučljivo liječiti pacijente oboljele od COVID-19

Sandro Vrbanus subota, 4. travnja 2020. u 07:00

Tijekom protekla dva tjedna u medijima se, pogotovo u SAD-u, dosta pisalo o velikodušnoj donaciji Tesle tamošnjim bolnicama. Elon Musk je, nakon što je ipak zatvorio tvornicu u Kaliforniji, shvatio da je COVID-19 teška bolest i da bolnicama treba pomoći donacijom respiratora za sve brojnije pacijente. No, oduševljenje je bilo kratkog vijeka.

Prvo su od kineskih proizvođača kupili 1,255 respiratora, na kutije im prigodno zalijepili Teslin logotip, te ih takve donirali ih bolnicama u Los Angelesu. U narednim danima donacije su dobile i bolnice u New Yorku i sve je izgledalo idealno. Međutim, sada se otkrilo se da je riječ o – uređajima pogrešnog tipa.

Respiratori BiPAP tipa(Biphasic Positive Airway Pressure), kakve je Musk nabavio i donirao, koriste se primarno za liječenje apneje u snu, te nisu primjereni za liječenje pacijenata s respiratornim problemima kakvi prate COVID-19.

Neinvazivni respiratori ovog tipa, prema mišljenju Američkog društva anesteziologa, čak mogu i povećati rizik od širenja infekcije. Iz tog se razloga ne preporuča njihovo korištenje u slučaju liječenja posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times.

Iz kompanije ResMed, koja proizvodi ove uređaje, navode da je iskustvo ipak pokazalo da se oni mogu koristiti kod COVID-19 pacijenata s lakšom kliničkom slikom te da je potražnja za istima posljednjih tjedana povećana.

Inače, BPAP sustavi kakve je Musk nabavio koštaju oko 800 dolara po komadu, dok je cijena preporučenih respiratora oko 50.000 dolara. Iako, dakle, nije riječ o potpuno promašenoj donaciji, bolnicama u SAD-u u ovom trenutku ipak više nedostaje – skupljih uređaja.

Iz Tesle se po ovom pitanju nisu službeno očitovali.