FSB Racing Team sudjelovao na natjecanju Rimac Formula Student Alpe Adria 2019.

Neformalno natjecanje timova Formule Student iz regije održalo se na kartodromu Bura u Šmriki nedaleko od Rijeke

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. rujna 2019. u 20:30

FSB Racing Team sudjelovao je na natjecanju Rimac Formula Student Alpe Adria 2019. koje se održalo od 29.8. do 1.9. na kartodromu Bura u Šmriki nedaleko od Rijeke. Riječ je o neformalnom natjecanju timova Formule Student iz regije. Osim FSB Racing Teama sa Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovali su i timovi sa sveučilišta iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Maribora, Mostara, Beograda i Sofije. Struktura natjecanja gotovo je identična kao i na službenim Formula Student natjecanjima, ali atmosfera je opuštenija i naglasak je na povezivanju timova, druženju i razmjeni znanja.

FSB Racing Team na natjecanju je sudjelovao sa svojim prvim električnim bolidom RT06E Vulpes predstavljenim 17. lipnja ove godine koji je ujedno i prvi hrvatski električni bolid Formule Student. Razvoj bolida trajao je dvije godine od čega je prva uložena u koncipiranje i razvoj ideja, a druga u optimiranje i izradu. U razvoju je sudjelovalo preko 30 članova tima.

Rezultati

Natjecanje se sastoji od statičkih i dinamičkih disciplina. Na obje statičke discipline, Engineering Design Event-u i Business Plan Presentation-u osvojeno je visoko drugo mjesto. Što se tiče dinamičkih disciplina, na mjerenju ubrzanja postignuto je peto mjesto, na autocrossu šesto, a na ukupnoj izdržljivosti bolida u vožnji 26 krugova deveto mjesto. Prema poretku najbržih postignutih krugova FSB Racing Team je na četvrtom mjestu kao i na ukupnoj tablici poretka cijelog natjecanja.

FSB Racing Team

FSB Racing Team je prvi hrvatski Formula Student tim koji se u ovih 15 godina ponosi i titulom najuspješnijeg s ovih područja (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija).

Iako centraliziran na FSB-u, broji šezdesetak "part time" i "full time" članova s brojnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Arhitektonskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i drugih, od čega je stalno aktivno oko 30 ljudi. Tim je podijeljen na podtimove za aerodinamiku, marketing, ovjes, pogon, proizvodnju i šasiju. Održavaju se tjedni sastanci za cijeli tim te za svaki tim posebno na kojima se raspravlja o tome što je napravljeno, što treba napraviti i ima li kakvih poteškoća i zastoja u razvoju bolida.

Svaki član izvršava svoje zadatke, "full time" članovi su odgovorni za razvoj ključnih komponenata bolida, obično imaju nekakvo iskustvo iza sebe te su nešto stariji i potkovani inženjerskim znanjem. "Part time" članovi su na ranijim godinama studija, dobivaju manje zadatke i više vremena kako bi ih izvršili te usput mnogo nauče od starijih od sebe i aktivno koriste nova znanja.

FSB Racing Team stalno je u potrazi za novim članovima, studentima strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, dizajna i drugih fakulteta koji su željni stjecanja novih znanja i aktivnog sudjelovanja u jednom tako opsežnom, ali i poučnom projektu.