Google u Europi investira tri milijarde eura

Google je u sklopu svojeg većeg plana nabavke električne energije iz obnovljivih izvora energije najavio investicije u Europi vrijedne 3 milijarde eura

Matija Pavlić nedjelja, 22. rujna 2019. u 07:00

Google u iduće dvije godine ima namjeru investirati oko 3 milijarde eura u Europi. Oko 600 milijuna eura bit će utrošeno za potrebe proširenja podatkovnog centra u Hamini (Finska), što će konačne investicije u to postrojenje dovesti do iznosa od 2 milijarde eura (od 2009. godine), a tamo bi trebalo biti zaposleno oko 4300 radnika.

Još jednu milijardu eura bit će utrošeno u infrastrukturu baziranu na obnovljivim izvorima energije, kao dijelu Googleova dosad najvećeg seta ugovora o nabavci električne energije iz obnovljivih izvora energije (ukupno 18 ugovora u cijelom svijetu za ukupno 1600 MW).

Europa će činiti gotovo polovicu planirane nabavke električne energije iz obnovljivih izvora energije, specifično što se tiče kapaciteta spominju se Finska (255 MW), Švedska (286 MW), Danska (160 MW) i Belgija (92 MW).

Zasad nije poznato na što će Google utrošiti preostalih 1,4 milijarde eura. Google je od 2007. godine investirao oko 15 milijardi eura u infrastrukturu i poslovne dogovore kako bi proširio svoju infrastrukturu vezanu za podatkovne centre u Europi. vezane za Europu, a te investicije generiraju više od 13.000 radnih mjesta u cijeloj Europskoj uniji.