Hrvatska sudjeluje u najvećoj međunarodnoj kibernetičkoj vježbi obrane

Međunarodna kibernetičke vježba Cyber Coalition 2021 ima cilj osnažiti koordinaciju i suradnju između članica NATO Saveza te poboljšati mogućnosti odvraćanja, obrane i suzbijanja cyber prijetnji

Sandro Vrbanus srijeda, 1. prosinca 2021. u 11:05

Cyber Coalition 2021 najveća je NATO-va vježba u području kibernetičke obrane. Organiziralo ju je Savezničko zapovjedništvo za transformacije (ACT), a održava se od 29. studenog do 3. prosinca na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. U svojem 14. izdanju ova vježba je okupila više od 1000 sudionika iz 34 zemlje članice NATO-a i partnerskih zemalja, akademske zajednice i industrije, među kojima je i Hrvatska.

Brojni sudionici iz Hrvatske

Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik. Od 2016. godine je kao nacionalni nositelj vježbe određeno Zapovjedništvo za kibernetički prostor. Osim stručnjaka iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga, ovogodišnje izdanje uključuje i sudionike iz drugih državnih institucija (Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za zaštitu osobnih podataka), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Visoko učilište Algebra) te privatnog sektora (INSIG2 d.o.o., INFIGO IS, Microsoft Hrvatska, EDURON IS). Za koordinaciju aktivnosti akademske zajednice i industrije zadužen je CARNET.

Za ovogodišnje izdanje vježbe oformljen je tim Oružanih snaga RH sastavljen od 10 djelatnika, a svoje je aktivnosti u vježbi provodio u vojarni "Petar Zrinski" u prostorima Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV u Zagrebu, a dva su pripadnika upućena u NATO-ov centar izvrsnosti za kibernetičku obranu koji se nalazi u Talinu, Estonija od kuda sudjeluju u upravljanju provedbe vježbe.

Ciljevi vježbe

Vježba doprinosi NATO-voj transformaciji kibernetičkog prostora pružanjem platforme za identificiranje nedostataka u sposobnostima, zahtjeva za obukom i potvrdu postupaka u razvoju kako bi se podržao razvoj kibernetičkog ratovanja i poboljšalo kibernetičko obrazovanje i obuka.

Nacionalni ciljevi vježbe su potvrđivanje postojećih procedura u otkrivanju i postupanju u slučajevima kibernetičkih prijetnji, s posebnim naglaskom na pravna postupanja te dijeljenje znanja kroz ustrojavanje jedinstvene obučne skupine sadržane od eksperata iz tijela državne uprave.

Izmišljeni scenariji

Scenariji vježbe izmišljeni su i prilagođavaju se aktualnoj situaciji i mogućim ugrozama u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica – članica NATO-a. Scenarijima se upravlja iz središta u Tallinu, od kuda se otklanjanje incidenata ciljano prepušta pojedinim nacionalnim sudionicima.

Njihova je zadaća otkrivanje napada i utvrđivanje činjeničnog stanja, povratna informaciju o uočenom, utvrđivanje utjecaja na ostale sudionike, otklanjanje prijetnje i strukturirano izvješćivanje o učinjenom. Ovakav oblik vježbe iznimno je bitan za sve sudionike jer se na kraju svake provedene vježbe stječu sposobnosti koje su korisne u stvarnim situacijama te podrazumijeva testiranje taktičkih, operativnih i pravnih postupaka, razmjenu informacija te suradnju s ključnim partnerima u zaštiti kibernetičkog prostora.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi