Iduće godine započinje proizvodnja u Foxconnovoj američkoj tvornici

Trakavica oko Foxconnove tvornice u Wisconsinu se nastavlja, prema novim podacima samog guvernera te savezne države postrojenje s radom započinje u svibnju iduće godine

Matija Pavlić četvrtak, 11. srpnja 2019. u 21:37

Na našim smo stranicama već pisali kako Foxconn namjerava otvoriti svoje postrojenje na američkom tlu, konkretnije u Wisconsinu. Guverner te američke savezne države, Tony Evers, u intervjuu za CNBC navodi kako će Foxconnova tvornica započeti s radom u svibnju iduće godine.

Međutim, u postrojenju će biti zaposleno manje radnika nego što je planirano. Umjesto planiranih i obećanih 1800 radnih mjesta koji su nužni kao uvjet za dobivanje financijske pomoći vrijedne 4 milijarde američkih dolara od strane američkih vlasti. Foxconn je što se tiče spomenutog postrojenja spreman ponuditi 1500 novih radnih mjesta.

Sam projekt otvaranja tvornice odvijao se u više faza koje gotovo uopće nisu realizirane u svom izvorno planiranom obliku. Na ljeto 2017. godine dogovoreno je kako će u SAD-u biti otvoreno postrojenje za proizvodnju 65-inčnih 8K LCD zaslona za tvrtku Sharpa (Foxconn je trenutačni vlasnik te tvrtke).

U međuvremenu od te se ideje odustalo u korist otvaranja postrojenja za proizvodnju LCD-ova za televizore manjih dimenzija. Također, Foxconn je dao obećanje kako će do kraja prošle godine zaposliti 260 zaposlenika, a zaposleno je njih 156.

Prema svemu sudeći neće biti ostvareno ni obećanje o zapošljavanju 18.000 zaposlenika do kraja 2020. godine. Umjesto toga Foxconn je dao novo obećanje, 13.000 zaposlenih do 2032. godine.