IRIM i Google nastavljaju razvoj projekta Digitalni građanin u našoj regiji

Projekt uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice Digitalni građanin 2.0 s 400.000 dolara sufinancira Google.org

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. veljače 2020. u 15:00

Jučer je na press konferenciji u Zagrebu predstavljen nastavak i proširenje projekta IRIM-a (Croatian Makers) s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom Digitalni građanin 2.0. Projekt je podržala tvrtka Google kroz podružnicu Google.org, s iznosom od 400.000 američkih dolara.

Projekt Digitalni građanin 2.0 je nastavak projekta Digitalni građanin koji je IRIM provodio tijekom školske godine 2018/2019. također uz financijsku potporu tvrtke Google. Cilj projekta je daljnji razvoj digitalnih vještina u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Digitalni građanin

U sklopu projekta Digitalni građanin, IRIM je u suradnji s lokalnim partnerima opremio više od 170 knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu obrazovnom tehnologijom (micro:bit BOSON eksperimentalnim setovima za micro:bit i 3D pisačima).

IRIM je tijekom projekta organizirao 83 radionice te obučio 368 knjižničara i pripremio ih za rad s građanima. Projekt je nadmašio očekivane rezultate organizacijom 1.512 besplatnih radionica u lokalnim knjižnicama i sudjelovanjem 13.105 građana.

Planirani ciljevi su ostvareni – sudionici su se upoznali s novom dimenzijom knjižnice, koristili su vlastitu kreativnost te razvijali vlastite projekte.

Digitalni građanin 2.0

Program Digitalni građanin 2.0 usmjeren je na transformaciju javnih knjižnica u digitalne centre za inovacije i razvoj digitalnih vještina i znanja djece i odraslih u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Uz to, zahvaljujući projektu Digitalni građanin 2.0, IRIM će pružiti kontinuiranu podršku knjižnicama kako bi nastavile s aktivnostima organiziranja edukativnih radionica za knjižničare, razvijanjem novih obrazovnih materijala, povećanjem broja knjižnica uključenih u projekt i pokretanjem kreativnih izazova s ciljem motiviranja korisnika da koriste tehnologiju.

Dodatno, IRIM će i proširiti mogućnosti knjižnica doniranjem nove opreme, razvojem obrazovnih materijala, nastavnih planova i programa te uspostavljanjem digitalnih kolaborativnih prostora u pojedinim knjižnicama.

 

Digitalni građanin 2.0 - nastavak i proširenje projekta! Danas je predstavljen projekt Digitalni građanin 2.0 s ciljem...

Posted by IRIM - Croatian Makers on Wednesday, February 19, 2020