"Klopka" za plastični otpad u oceanima za sada ne funkcionira

Znanstvenici pokušavaju pronaći efikasan način za uklanjanje velikih količina smeća iz oceana. Jedno rješenje iz Nizozemske činilo se dobrim – dok nije testirano u praksi

Sandro Vrbanus utorak, 11. prosinca 2018. u 15:14

U svijetu se, prema nekim procjenama, svake godine proizvede oko 320 milijuna tona plastike koja s vremenom završi kao otpad. Velik dio tog otpada završi na najvećim vodenim površinama na Zemlji, u oceanima, gdje se nakuplja u manje ili veće "otoke" i predstavlja veliku opasnost za oceanske ekosustave. Jedan je inovator iz Nizozemske, imenom Boyan Slat, osmislio način kako bi se plastični otpad koji pluta morima mogao početi skupljati, i pokrenuo je projekt The Ocean Cleanup.

Njegova se ideja temelji na postavljanju "klopke" izrađene od velike plutajuće cijevi oblika slova U koja se pusti u ocean na zagađenom području. Vjetar potom gura tu cijev nešto brže nego plastični otpad, pa on ulazi u njezin otvor i tamo se nakuplja. Sustav je razrađen i pušten u testni rad tijekom listopada te je u Tihom oceanu proveo četiri tjedna.

Većinom je, kažu, radio kako spada, prikupljao je otpad u svojem središtu, nije ometao život u oceanima, no u konačnici je određena količina već prikupljenog otpada otplutala izvan "klopke", čineći eksperiment neuspješnim. Timovi sada pokušavaju pronaći uzrok za ovakvo kretanje otpada. Sustav se temelji na prilično jednostavnoj mehanici i trebao je raditi kao u simulacijama, no nešto je očito poremetilo njegovo normalno funkcioniranje.

Autori ovog rješenja smatraju da je došlo do neželjenih vibracija "U-cijevi" koja je unutar sebe tako stvorila valove i izgurala smeće ponovno natrag u ocean. Ekipa sada radi na poboljšanjima svojeg sustava i vjeruju kako će probleme riješiti, te da će moći isti princip primijeniti i na većoj razini – i tako barem početi rješavati probleme plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima.