Moderator s dark web trgovine Alphabay dobio 11 godina zatvora

Bryan Connor Herrell moderator na nekadašnjoj dark web trgovini AlphaBay osuđen je na zatvorsku kaznu od jedanaest godina

Matija Pavlić četvrtak, 3. rujna 2020. u 19:45

Još tijekom 2017. godine američke i međunarodne vlasti zatvorile su dark web trgovinu AlphaBay koja se bavila prodajom opojnih sredstava, oružja, ukradenih identiteta te financijskih informacija.

U tom kontekstu stiže informacija da je moderator te trgovine dvadesetšestogodišnji Bryan Connor Herrell osuđen na zatvorsku kaznu od jedanaest godina.

Herrell je za stranicu posredovao u 20.000 različitih sporova između prodavača i kupaca na AlphaBayu, pratio stranicu u potrazi za eventualnim prijevarama bilo od strane prodavača bilo od strane kupaca. Za sve svoje poslove na stranici primao je plaću u bitcoinima te je na stranici djelovao pod pseudonimima Penissmith i Botah.

Iako je Herrell poduzeo određene korake kako bi zaštitio svoj identitet ključnim se pokazala racija bangkoške policije u vili osnivača AlphaBaya Alexandrea Cazesa gdje je pronađen nekriptirani laptop s podacima o svim suradnicima AlphaBaya (Cazes je počinio samoubojstvo u tajlandskom zatvoru nedugo nakon uhićenja, odnosno vjeruje se da je počinio samoubojstvo).

Herrell je priznao svoju krivicu što se tiče AlphaBaya još u siječnju te mu je prijetilo do 20 godina zatvora.