Navigacijski sateliti Galileo proradili nakon tjedan dana

Jučer je, tjedan dana nakon ispadanja iz redovnog rada, počelo oporavljanje navigacijskog sustava Galileo, koji je sada većinom u funkciji

Sandro Vrbanus petak, 19. srpnja 2019. u 13:41

Navigacijske usluge europskog sustava satelita Galileo od jučer su ponovno dostupne. Objavila je to Europska agencija GNSS na svojim stranicama, napomenuvši da iako svi korisnici mogu pristupiti signalima sa satelita i dalje postoji mogućnost za povremene "fluktuacije" u radu.

U priopćenju je potvrđena neslužbena informacija koju smo imali i prije tjedan dana, a to je da je problem uzrokovan poremećajem u zemaljskoj infrastrukturi. Radilo se, naime, o prestanku rada dijela opreme na Zemlji kojim se kontrolira rad Galilea. Zakazao je sustav za precizno mjerenje vremena, što je imalo utjecaja na kalkulacije potrebne za održavanje i predviđanje orbita satelita, te za izračun navigacijskih poruka ključnih za korisnike ovog sustava.

22 satelita ponovno su upotrebljiva
22 satelita ponovno su upotrebljiva

Krizni tim koji je preuzeo rješavanje ovog problema radio je 24 sata na dan, a sada nastavlja pratiti situaciju nakon incidenta. Cilj im je potpuno oporaviti navigacijski sustav i dovesti ga u prijašnje stanje redovnog rada. Iz nadležne agencije kažu kako će oformiti nezavisno tijelo za istragu koje će detaljno proučiti uzroke ovog jednotjednog prestanka rada.