Osnovana je Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe, SESA, čiji dio je i Hrvatska

Jedan od glavnih smjerova razvoja Europske unije su svemirske tehnologije, koje se smatraju strateškim za pozicioniranje Europe kao ključnog sudionika u osvajanju i korištenju svemira

Sandro Vrbanus srijeda, 10. kolovoza 2022. u 20:34

Jedan od prioritetnih projekata Europske unije poticanje je regionalne suradnje na svim područjima društvenih djelatnosti, kao temelj njezinog razvoja. Među prioritetnim smjerovima razvoja je područje tehnologija, pa tako i onih svemirskih, koje se smatraju strateškim za pozicioniranje Europe kao ključnog sudionika u osvajanju i korištenju svemira.

No kod zemalja Jugoistočne Europe prepreku u tome predstavlja relativna zaostalost u visokim tehnologijama, posebno svemirskim. Shvativši da razjedinjenost nastojanja pojedinih zemalja Jugoistočne Europe u hvatanju koraka s europskim i svjetskim razvojem svemirskih aktivnosti umanjuje te mogućnosti, 27. lipnja utemeljena je SESA – South-East European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe).

Uključene Hrvatska, BiH, Srbija…

Prvi sastanak na kojem je razmotrena ideja osnivanja asocijacije u području svemirskih tehnologija održan je 1. srpnja, da bi na prvom radnom zajedničkom sastanku 10. srpnja bila definirana zajednička strategija djelovanja i načela te realizacije aktivnosti.

Asocijaciju čine Adriatic Aerospace Association (A3) iz Hrvatske, Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica), te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje). Glavna okosnica rada SESA je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa.

Indija pomaže s prvim satelitom

Inicijativa osnivanja SESA je u međunarodnim krugovima naišla na odobravanje, primarno iz Indije. U sklopu proslave 75 godina neovisnosti Indija će, naime, lansirati u svemir 75 satelita. Zahvaljujući razumjevaniju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association – ITCA) jedan od satelita je dodijeljen SESA-i koji će do kraja godine biti lansiran u svemir kao zajednički SESA satelit.

On će iz svemira slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosit će logo SESA-e. Zemaljske stanice će ujedno komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način SESA regija će biti pokrivena zemaljskim stanicama koje će biti na raspolaganju i drugim zemljama.

Suradnja i obrazovanje

Svaka od sudionica SESA-e ima svoj razvojni program, koji donosi početni ulog u osmišljavanju budućih aktivnosti. A3 (Hrvatska) orijentirana je na razvoj satelitskog programa, raketnog elektromagnetskog pogona i umjetne inteligencije. Međunarodna i regionalna suradnja te obrazovanje mladih glavne su aktivnosti udruge A3, koja godinama radi na etabliranju Republike Hrvatske na međunarodnom planu kao države u kojoj se razvijaju svemirske tehnologije, kroz programe edukacije mladih srednjoškolaca i studenata, kao i kroz sudjelovanje u brojnim lokalnim i regionalnim projektima.

"S članovima A3 poput Instituta Ruđer Bošković, Amphinicy d.o.o., Visokim učilištem Algebra, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku, Multinorm d.o.o., ATIR d.o.o., Oikon d.o.o., Span d.o.o., kao i organizacijama poput Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, Hrvatske zajednice tehničke kulture, dat ćemo velik doprinos u razvoju satelitskih tehnologija u regiji, posebice u Hrvatskoj, kako u izradi, održavanju, upravljanju, ali i lansiranju sondažnih raketa do 20 km za znanstvene potrebe cjelokupne zajednice", kažu iz A3.

SESA će objediniti edukaciju mladih i studenata u STEM području programom rada na mini i nano satelitima, sklapanju istih, lansiranju, slanju i primanju podataka, obradi podataka, te na praktičan način primjenu ranije stečenih znanja i vještina. Ovaj program dio je zajedničkog nasljeđa SESA-e i po njegovim vrijednostima radit će se obuka osnovaca, srednjoškolaca i studenata u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Makedoniji, ali po pravilima koje će republike samostalno definirati u skladu sa svojim potrebama.