Peto izdanje Maker Fairea Zagreb bit će održano u Sesvetama

Priprema se peti po redu Maker Faire Zagreb, jedini istaknuti Maker Faire u nas, koji će se ove jeseni održati u nekadašnjoj tvornici Sljeme u Sesvetama

Sandro Vrbanus petak, 15. rujna 2023. u 10:47

Organizatori Maker Fairea Zagreb trenutačno pripremaju svoju petu izložbu. Nakon izdanja održanih u Tehničkom muzeju Nikola Tesla te na Europskom trgu u Zagrebu, ove godine poznati će se sajam makera, entuzijasta, rukotvorina i umjetnosti održati na novoj lokaciji. Bit će to nekadašnja tvornica Sljeme u Sesvetama, a Maker Faire je planiran za datume 30. rujna i 1. listopada.

Za one koji nisu upoznati s konceptom, Maker Faire predstavlja kombinaciju znanstvenog i tehničkog sajma, lokalne izložbe i sasvim novog doživljaja. Ovaj događaj okuplja različite entuzijaste iz svijeta tehnologije, zanatstva, edukacije, umjetnosti i inženjeringa. Ukratko, Maker Faire je mjesto susreta za sve one koji sebe nazivaju "makerima".

Ideja za Maker Faire događanje potekla je od Make magazina 2006. godine u srcu tehnološke Silicijske doline, nakon godina promišljanja i inicijativa. Glavni cilj ovog sajma je gledati prema budućnosti te okupiti i predstaviti male pojedince i veće kolektive koji istražuju inovativne tehnologije i oblike za svačiji boljitak. Maker Faire ističe inovaciju i eksperimentiranje u raznolikim područjima, poput znanosti, inženjeringa, umjetnosti, izvedbene umjetnosti ili ručnih vještina.

Ovo okupljanje privlači zanimljive i radoznale ljude, uvijek spremne za učenje i dijeljenje svojih saznanja. Na Maker Faireu kreatori predstavljaju svoje projekte i komuniciraju s drugima, s posebnim naglaskom na "uradi sam" (DIY) aktivnostima koje često nisu u fokusu tradicionalnih događanja u svijetu umjetnosti, znanosti ili zanata. Ovaj događaj omogućuje da se projekti i ideje koje nisu svakodnevno prisutne stave u središte pozornosti.

Za one koji se bave sličnim projektima ili rukotvorinama, Maker Faire pruža priliku da svoje radove pokažu široj publici na velikom petom Maker Faire-u Zagreb 2023. Poziv za Makere još uvijek je otvoren.