Preminuo suosnivač Microsofta Paul Allen

U dobi od 65 godina, nakon duge borbe s karcinomom, sinoć je preminuo Paul Allen, američki miijarder, investitor i filantrop

Sandro Vrbanus utorak, 16. listopada 2018. u 08:53

Paul Gardner Allen, čovjek koji je uz Billa Gatesa 1975. godine pokrenuo jednu od najznačajnijih informatičkih kompanija u povijesti, Microsoft, preminuo je u Seattleu u ponedjeljak kasno navečer po hrvatskom vremenu, nakon duge borbe s teškom bolešću, ne-Hodgkinovim limfomom. Od ove je bolesti prvi puta obolio još 2009. godine (nakon što je početkom 80-tih obolio, i uspješno se izliječio, od Hodgkinovog limfoma), no ona mu se prije nekoliko tjedana vratila.

Paul Allen rođen je 1953. godine u Seattleu. Svoje najvažnije životno postignuće, pokretanje Microsofta, ostvario je 1975. kada je s Billom Gatesom počeo na razvoju programskog jezika BASIC, a Allen je bio taj koji je novoj kompaniji i dao ime (tada Micro-Soft).

Paul Allen i Bill Gates, 1981. i 2013.
Paul Allen i Bill Gates, 1981. i 2013.

Godine 1982. otišao je iz Microsofta zbog bolesti, te se nakon izlječenja nastavio baviti investicijama kroz fond Vulcan Capital, ali i filantropijom. Ulagao je u projekte povezane s tehnologijom, telekomunikacijama, te sportom, zrakoplovstvom i svemirskim letovima. U vrijeme smrti njegovo je bogatstvo bilo procijenjeno na preko 20 milijardi američkih dolara, većinom na račun 100 milijuna dionica Microsofta koje je posjedovao.

Paul Allen se nikada nije ženio, i nema djece. Bill Gates je povodom ovog tužnog događaja izjavio: "Srce mi je slomljeno zbog odlaska jednog od najstarijih i najdražih prijatelja… Osobno računalstvo nikada ne bi postojalo bez njega."BT zvučnik

MARSHALL Acton II

Snažan zvuk uz klasičan izgled, analogne kontrole zvuka, funkcija više hostova, 50-20.000Hz, 30W digitalno pojačalo.

1.899 kn Kupi