Potpredsjednik Vlade Ukrajine pozvao Tim Cooka da prestane isporučivati Appleove proizvode u Rusiju

Jedan od ukrajinskih čelnika pozvao je čovjeka na čelu Applea da prestane isporučivati tvrtkine proizvode i usluge u Rusiju te da se zabrani pristup App Storeu

Matej Markovinović subota, 26. veljače 2022. u 15:45

Potpredsjednik Vlade Ukrajine, Mykhailo Fedorov, u otvorenom je pismu pozvao izvršnog direktora Applea, Tima Cooka, da prestane isporučivati tvrtkine proizvode i usluge ruskim korisnicima kao svojevrsni odgovor na rat u Ukrajini.

 Fedorov je svoje pismo objavio na Twitteru.

„Apeliram na vas - i siguran sam da nećete samo čuti, već ćete učini sve što je moguće da zaštitite Ukrajinu, Europi i cijeli demokratski svijet od krvave autoritativne agresije – da prestanete isporučivati Appleove usluge i proizvode Ruskoj Federaciji, uključujući blokiranje pristupa App Storeu“, napisao je Fedorov.

Takva bi odluka, kako kaže Fedorov, zasigurno motivirala mlade i stanovništvo Rusije da proaktivno zaustave vojnu agresiju na Ukrajinu. Bijela kuća još je u četvrtak predstavila paket sankcija Rusiji, uključujući mjere koje sprječavaju američke tvrtke, pa tako i Apple, da pružaju usluge ruskoj vojsci ili tamošnjem ministarstvu obrane, prenosi The Verge.

Zahtjev Fedorova, međutim, ide korak dalje, pa trenutno nije u potpunosti jasno kako će Cook odgovoriti na njega. Apple još nije dao svoj službeni komentar.