Primjerak videoigre 'The Legend of Zelda' prodan za gotovo milijun dolara

Aukcijska kuća Heritage Auctions, ponovno je održala dražbu na kojoj se postavio novi rekord u svijetu videoigara koji će uistinu biti teško oboriti

Matej Markovinović nedjelja, 11. srpnja 2021. u 19:00

Potpuno novi primjerak popularne videoigre „The Legendo of Zelda“ za Nintendovu 8-bitnu igraću konzolu NES, prodan je na dražbi Heritage Auctionsa za 870.000 dolara. Raniji je rekord držala videoigra Super Mario Bros iz 1986. godine, za koju je plaćeno u travnju 660.000 dolara.

„Iako je to tvrda istina, ipak je istina – niti jedna kopija ovog naslova koju smo nudili ranije, ne bi mogla ovoj ni držati svijeću zbog njenog statusa rane proizvodnje“, navodi Heritage Auctions dodajući da je riječ o zapečaćenom primjerku iz 1987. godine, što je pravi mamac za kolekcionare.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U proteklih nekoliko godina retro videoigre dosežu sve veće cijene, zbog nostalgičnih igrača, ali i kolekcionara kojima, očito, nije problem dati gotovo milijun dolara za raritetni kolekcionarski primjerak Zelde.

Podsjećamo da je još prošloga ljeta prodan neotvoreni Super Mario Bros. za NES iz 1987. godine za 114.000 dolara, dok je krajem 2020. godine prodana treća igra iz istog serijala za 156.000 dolara. Budući da veliku ulogu igra godina proizvodnje, prema primjeru od ovog travnja valja istaknuti da igra proizvedena samo godinu dana ranije, može dosegnuti četverostruke cifre.