Rusija: Problemi s internetskom vezom nakon zabrane Telegrama

Nedavna službena zabrana servisa za razmjenu kriptiranih poruka Telegram u Rusiji izazvala je i određene probleme u tamošnjem internetskom prometu

Matija Pavlić nedjelja, 22. travnja 2018. u 07:00

U petak, 13. travnja, ruske vlasti blokirale su aplikaciju za razmjenu kriptiranih poruka Telegram. No blokiranje Telegrama nije prošlo bez problema za korisnike Interneta u Rusiji.

Čelnici Telegrama pokušali su izbjeći postavljenu zabranu pomoću migracije čitavog servisa na alternativne vanjske cloud servise. Ruski regulator tržišta telekomunikacija, Roskomnadzor na taj je potez odgovorio blokiranjem oko 16 milijuna IP adresa, od kojih mnoge pripadaju poznatijim cloud servisima kao što su Amazon Web Services i Google Cloud.

To je pak izazvalo velike probleme što se tiče internetske veze u Rusiji, poneki servisi potpuno nevezani za Telegram bili su nedostupni (na primjer, MMORPG Guild Wars 2 i online servis za upravljanje projektima Trello).

Dok ruske vlasti kao alternativu predlažu drugi domaći servis TamTam, pojedini korisnici se čini se okreću raznim VPN servisima kako bi nastavili koristiti Telegram (servis NordVPN objavio je informaciju kako je u posljednjim danima zabilježio rast uporabe servisa iz Rusije od 150%).

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi