Serveri nekoliko burzi "pali" zbog – preglasnih zvukova

Poslužitelji u Švedskoj koji služe za trgovanje na američkoj burzi Nasdaq nakratko su prestali raditi prošlog tjedna iz prilično bizarnog razloga

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. travnja 2018. u 15:11

Prošloga tjedna, u srijedu, 18. travnja, neobičan je događaj iz normalnog funkcioniranja izbacio američku burzu vrijednosnica Nasdaq, ali i nekolicinu drugih burzovnih sustava u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Latviji, Estoniji, Litvi i Islandu. Riječ je bila o problemu s poslužiteljima u jednom podatkovnom centru sjeverno od Stockholma. Jedan dio računalnog sustava prestao je raditi pa je i zastoj u trgovanju na spomenutim burzama trajao nekoliko sati, dok nisu bili aktivirani pričuvni poslužitelji.

Istraga ovog neuobičajenog slučaja pokazala je kako je njegov uzrok prilično bizaran. Naime, u navedenom podatkovnom centru tog se dana aktivirao aktivni protupožarni sustav koji u prostore ispušta inertni plin kako bi ugasio požar. Ispuštanje tog plina, iako požara nije bilo, bilo je prilično glasno – dovoljno da pištanje proizvede vibracije koje su iz normalnog rada izbacile Nasdaqova računala.

Šteta je navodno bila tolika da je Nasdaq morao u Švedsku slati nove poslužitelje iz SAD-a, jer u cijeloj Švedskoj nisu mogli nabaviti dovoljno novih računala da zamijene uništena.

Iako neobičan, ovo nije jedini zabilježeni sličan slučaj

QZ piše kako ovaj bizarni incident, ma koliko izgledao čudno, nije jedini takve vrste koji je zabilježen unutar podatkovnog centra. 2016. godine slična se stvar, naime, dogodila i u Bukureštu. Siemensovo istraživanje pokazalo je kako buka glasnija od 110 decibela, ovisno o frekvenciji, može utjecati na poravnanje glava za čitanje i zapisivanje podataka unutar čvrstih diskova.

Zvuk ispuštanja plina za gašenje požara u podatkovnim centrima može iznositi i preko 130 decibela, pa stoga nije čudo da je uspio uništiti ponešto opreme.