Stavljanje Italije u izolaciju značajno smanjilo zagađenje okoliša

Satelitske snimke Europske svemirske agencije pokazuju kako je tijekom posljednjih tjedana značajno pala emisija dušikovog dioksida iznad inače vrlo zagađenog područja sjeverne Italije

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. ožujka 2020. u 15:00

Podaci prikupljeni putem satelita Sentinel-5P Europske svemirske agencije otkrili su kako je posljednjih tjedana iznad Italije značajno smanjeno zagađenje okoliša, posebice kad je riječ o emisijama dušikovog oksida. Smanjenje ispuštanja ovog plina posebno je vidljivo iznad inače industrijski vrlo aktivnog sjevera ove zemlje. Dakako, smanjenje emisija štetnih plinova poklapa se sa stavljanjem cijele Italije u izolaciju i privremenog gašenja gotovo svih industrijskih grana kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Slični su podaci ranije zabilježeni i u Kini, no zanimljivo je vidjeti i kako se karantena na nacionalnoj razini provodi i u našem susjedstvu, te kakav je utjecaj smanjenja gospodarske aktivnosti na zagađenje zraka koji i sami udišemo.

Animacija koju su iz ESA-e postavili na YouTube pokazuje podatke o emisiji dušikovog oksida iznad Europe od početka siječnja do 11. ožujka, a podaci za svaki dan predstavljaju desetodnevni pomični prosjek emisija NO2.

Za ova mjerenja zaslužan je instrument Tropomi na spomenutom satelitu, a koji se inače koristi za snimanje razine zagađenja zraka diljem svijeta. Europska svemirska agencija kaže kako je riječ o trenutačno najtočnijem instrumentu koji mjeri zagađenje zraka iz svemira.

Pad zagađenja zabilježen i kod nas

"Iako podaci mogu varirati zbog vremenskih prilika ili veće naoblake, s priličnom pouzdanošću možemo reći da zabilježeno smanjenje emisija koincidira sa stavljanjem Italije u stanje izolacije, što je dovelo do smanjenja prometa i industrijske aktivnosti", poručili su iz ESA-e.

Italija je s potpunom izolacijom i gašenjem gotovo svih aktivnosti, osim onih krajnje nužnih, postupno započela 21. veljače, da bi 8. ožujka mjere bile postrožene i proširene na cijelu zemlju – što se na ovoj animaciji jasno vidi. U istom razdoblju, primijetit ćete, pala je razina ispuštenog dušikovog dioksida i iznad ostatka Europe, pa tako i u Hrvatskoj, iako se razine emisija teško mogu mjeriti s onima u dolini rijeke Po, odnosno regijama Lombardija i Veneto.