Visa pour l’image 2021 – Canon slavi najbolje u svijetu fotoreporterstva

Canon Europe dugogodišnji je partner jednog od vodećih svjetskih festivala fotoreporterstva Visa pour l’image koji će se održati od 30. kolovoza do 4. rujna 2021.

Canon Hrvatska srijeda, 11. kolovoza 2021. u 10:05

Već je 32 godine Canon Europe u partnerstvu s događanjem Visa pour l’image – jednim od vodećih svjetskih festivala fotoreporterstva, i to tijekom tjedna za profesionalce – od 30. kolovoza do 4. rujna 2021. Slaveći najbolje iz svijeta fotoreporterstva, ovo dugotrajno partnerstvo svjedoči o Canonovoj stalnoj posvećenosti vještini fotoreporterstva i fotografima koji snimaju neke od najvažnijih poglavlja u povijesti čovječanstva.

Od studenata koji uče nove vještine do profesionalaca koji istražuju svijet u kojem živimo, iz Canonove suradnje s događanjem Visa pour l’image izlaze novi talenti i inicijative kreativnog pripovijedanja, od Canonove stipendije za fotoreporterke i Canonove stipendije za videosadržaje pa do Canonova programa razvoja za studente.

Najbolje fotoreporterke

Sada već 21. godinu za redom Canon i Visa pour l’image predstavit će Canonovu stipendiju za fotoreporterke namijenjenu jednoj izvanrednoj fotografkinji u čast njenom doprinosu fotoreporterstvu. Dobitnica za 2021., Acacia Johnson, dobit će 8000 eura za svoj projekt na Aljasci „To Know The Earth from Above: The Bush Pilots Connecting Rural Alaska“ (Gledati Zemlju iz zraka: privatni piloti koji povezuju ruralnu Aljasku). Trenutačno je samo 20 % Aljaske dostupno cestama, a deseci njenih udaljenijih naselja – uglavnom zajednica gdje žive starosjedioci Aljaske – oslanjaju se na privatne avioprijevoznike za zadovoljenje osnovnih potreba, poput hrane, zdravstvene zaštite i hitnog prijevoza.

Počevši od svog rodnog mjesta Anchoragea, ova stipendija omogućit će Johnsonovoj da stavi te zajednice pod svjetla reflektora kroz portrete pilota i njihovih zrakoplova na velikom formatu i fotografije iz zraka njihovih zrakoplova u letu iznad aljaških pejsaža.

Canonova stipendija za videosadržaje

Slaveći kreativno stvaranje dokumentarnih sadržaja i prepoznavajući najbolje nove talente, Canon zajedno s događanjem Visa pour l’image s ponosom predstavlja Camille Millerand i drugu Canonovu videostipendiju za kratki dokumentarni film. Millerand će upotrijebiti novčanu nagradu u iznosu 8000 eura za rad na svom projektu The Invisibles (Nevidljivi) fokusiranom na ilegalne radnike koji su ključni dio francuske gospodarske aktivnosti. On će za lakši rad dobiti na posudbu i revolucionarnu Canonovu profesionalnu videoopremu.

Izložbe Canonova ambasadora

Na festivalu će se u Perpignanu održati cijeli niz izložbi. Jérôme Gence, dobitnik nagrade Pierre and Alexandra Boulat za 2020. i Canonov ambasador, predstavit će svoj Telework (Udaljeni rad). Njegova priča iz 2019. prati digitalne nomade na Baliju, mlade ljude koji traže utočište od urbanog života pa udaljeno rade, uživajući u novoj jeftinoj rutini među palmama i na tropskom suncu.

Uz to, Canonov ambasador Gabriele Galimberti predstavit će svoj rad, The Ameriguns – za tu zbirku on je putovao u Sjedinjene Američke Države kako bi upoznao ponosne vlasnike oružja i radio njihove portrete s oružjem, u njihovim domovima.

Akreditirani korisnici mogu pristupiti Canonovom digitalnom dnevnom boravku na web-mjestu festivala Visa pour l’image: www.visapourlimage.com