Zagreb FER DroneDays 2023

U dva dana, 4. i 5. ovoga, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u Boogaloou u Zagrebu održao se treći skup o bespilotnim letjelicama – DroneDays

Dan Šimek subota, 6. svibnja 2023. u 21:44

Dana 4. i 5. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na sajmu DroneDays okupili su se stručnjaci i predstavnici raznih poduzeća, profesori, poslovni partneri, a svi s istim ciljem, da pokažu primjene bespilotnih letjelica. DroneDays je bilo mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, akademije i krajnjih korisnika  koji su pred 2000 posjetitelja (uključujući studente FER-a) kroz 15 predavanja, 2 panel-rasprave i 6 demonstracije predstavili ulogu i utjecaj bespilotnih letjelica te njihovu primjenu na raznim područjima kao što su industrija, poljoprivred, šumarstvo, logistika, očuvanje biosfere  te što sve bespilotne letjelice i njihov razvoj donose sa sobom i još mnogo toga.

Toliko toga!

Glavno mjesto okupljanja je bio FER na kojemu su se održavala sva predavanja i na kojemu su se nalazili svi štandova. Bilo je zanimljivih i edukativnih štandova raznih poduzeća kao što su Wingtra, Aviteh, Drone-IN i HT te je pristup štandovima bio besplatan, a za pristup svim predavanjima, panel-raspravama i “letačkoj areni” i naravno besplatnom ručku trebala vam je akreditacija koju ste mogli kupiti preko DroneDays stranice (dronedays.fer.hr) za 25€ (cijena karte za“ranoranioce”) ili 50€ (standardna cijena). Na sajmu je bilo 15 predavanja koja su se održala u vijećnicama FER-a. Predavanja su bila svakakvih tema i svaka tema nam je približila svijet dronova, kako se oni razvijaju i kako ih se može koristiti na raznim područjima.

Mogli smo čuti kako se dronovi mogu koristiti za praćenje vodnog stresa i navodnjavanja u vinogradima, kako nam mogu pomoći u praćenju bioraznolikosti stabla, kako se pomoću njih može predvidjeti poplave. Dobili smo uvid u LARICS-ova istraživanja, kako 5G tehnologija utječe na inovacije te smo imali priliku čuti o FER-ovom Start-upu - Avyonx, o Drone-IN centru za inovacije i umjetnu inteligenciju, o tome što nudi DJI Enterprise Solutions te o raznim istraživanjima, sistemima i projektima koji se rade na području robotike i dronova. Jedno veliko bravo i pohvalu treba dati svim predavačima koji su na zanimljiv način te kroz opuštenu i vedru atmosferu sve ovo predstavili.

Panel rasprave/savjeti

Oba dana bila je jedna panel rasprava koja je uslijedila nakon predavanja i odmora kojeg je većina iskoristila za ručak na FER-u. Prvog dana panel rasprava se bavila temom dronova i društva, preciznije upravljanja izazovima i prilikama javnog prihvaćanja dronova u društvu, a raspravljali su profesori s FER-a Matko Orsag, dr. elektrotehnike Stjepan Bogdan, docent na FER-u dr.Fausto Ferreira i znanstveni savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu Tomislav Bracanović.

Drugog dana panel raspravu je vodio Damjan Miklić, suosnivač RoMb Technologies, a tema je bila kako dronovi pokreću inovacije i Start-upove. Svoje priče o firmama i osnivanju firma, izazovima na putu, te kako i zašto su vidjeli potencijal u dronovima podijelili su Vera Saskova, glavna izvršna direktorica Fly4Future, Víctor Vega, osnivač FLYROS, Ivan Vidaković, suosnivač AIR-RMLD i Filip Novoselnik, osnivač i direktor Protostara.

LARICS i Protostar oduševili su nas sa svojim idejama, primjenom i dizajnom dronova.
LARICS i Protostar oduševili su nas sa svojim idejama, primjenom i dizajnom dronova.

Letačka arena”

Na kraju prvog dana u  Boogaloo Clubu uz opuštajuću atmosferu i cugu posjetitelji su mogli vidjeti 6 letačkih demonstracija dronova , a prva tri drona koja su poletjela su bila iz  LARICS-ovog laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja. Nakon 20 minuta DEMO leta prvog drona iz LARICS-a, predstavili su Bio-inspired Counter-UAS catching mechanism, a u demonstraciji je bilo prikazano kako se dronovi (u demonstraciji DJI Tello) mogu sigurno “uhvatiti” koristeći mehanizme viđene u prirodi poput “pipaka meduze” u koje se drone zaplete i pčelinje košnice koja drži “meduzine pipke” i daje im fleksibilnost. Zadnja demonstracija LARICS-a je vezana uz H2AMI tj. intuitivno upravljanje dronom pomoću tijela operatora. Demonstracija se sastojala od kamere koja je pratila pokrete tijela pokazivača, a umjetna inteligencija je bilježila pomake u prostoru te je prenosila upute na drone i tako ga pomicala.

Demonstracijski let s DJI Matrice 30T je odradila ekipa iz AVITEH-a i pokazala termalnu kameru, zoom kamere i laserski daljinomjer drone te je predstavila na koje sve načine dron pomaže u raznim inspekcijskim, nadzornim i industrijskim poslovima. Temu industrijskih poslova i kako u njima može pomoći dron dodatno nam je prikazala kompanija Phoenix LiDAR Systems koji su na letu kroz Boogaloo objasnili kako rade LiDAR senzori i kako im pomažu za izradu digitalnih 3D-mapping Sistema. Zadnji dron u zrak je podigao tim iz Protostara koji su primijenili dronove u sustavu za skladištenje. Dron pomoću kamere očitava QR-kodove na kutijama te tako obrađuje podatke u stvarnom vremenu na računalu.

Sigurnost je bila na prvome mjestu te su svi dronovi letjeli u mrežom odvojenom prostoru.
Sigurnost je bila na prvome mjestu te su svi dronovi letjeli u mrežom odvojenom prostoru.