Zaštitarska tvrtka iz Zagreba kažnjena po GDPR-u zbog "curenja" videa nadzorne kamere

Agencija za zaštitu osobnih podataka jednom je zaštitarskom društvu sa sjedištem u Zagrebu odredila novčanu kaznu zbog kršenja odredbi GDPR-a, tj. propusta u zaštiti osobnih podataka

Sandro Vrbanus srijeda, 24. veljače 2021. u 12:00

Naslovna slika: ilustracija

Agencija za zaštitu osobnih podataka objavila je ovoga tjedna kako je odredila još jednu (neslužbeno milijunsku) novčanu kaznu za kršenje odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u Hrvatskoj. Kaznu je dobila zaštitarska tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, a njezino objašnjenje prilično je zanimljivo. AZOP kaže kako je kazna određena "zbog nepoduzimanja odgovarajućih tehničkih mjera sigurnosti obrade osobnih podataka, što je dovelo do neovlaštene obrade osobnih podataka ispitanika njihovom javnom objavom na društvenim mrežama i u medijima, odnosno do neovlaštenog otkrivanja osobnih podataka ispitanika".

Sporna snimka završila online

Da pojasnimo, zaštitarska je tvrtka kažnjena jer je njezin zaposlenik, smješten u jednoj od poslovnica njihovog klijenta u kojoj su vršili usluge zaštite, snimio svojim mobitelom zaslon s ekrana nadzornih kamera. Taj je video zapis potom podijelio s trećom osobom, a nakon toga on je završio na društvenim mrežama i u medijima.

Slučaj je AZOP-u prijavio voditelj obrade podataka, u ovom slučaju kompanija koja je angažirala zaštitarsku tvrtku. Agencija je utvrdila kako izvršitelj obrade (kažnjena tvrtka) nije poduzeo odgovarajuće tehničke mjere sigurnosti, niti prije, a niti nakon incidenta, koje su trebale spriječiti širenje snimke. Nakon detaljnog razmatranja Agencija je odlučila izreći upravnu novčanu kaznu.

U objašnjenju kažu kako kažnjena tvrtka odredbe GDPR-a krši već 2,5 godine, odnosno da nakon ovog incidenta nisu implementirali mjere zaštite koje bi spriječile ponavljanje sličnog događaja. Isto tako, kažu da je sporna snimka dospjela na društvene mreže i u medije te je posljedično osoba na njoj bila izložena uvredama, podsmjehu i izrugivanju u javnosti, što je moglo prouzročiti određenu nematerijalnu štetu, odnosno utjecati na duševni integritet osobe. Društvo nije poduzelo nikakve radnje kako bi se sporna snimka uklonila s društvenih mreža, odnosno iz medija te je ista ostala javno dostupna, tumači AZOP.

Isto tako, kažnjena zaštitarska tvrtka nije izvijestila nadležne o incidentu sve dok osoba sa snimke slučaj nije prijavila. Kako je riječ o jednoj od vodećih zaštitarskih tvrtki u državi, oni bi trebali svojim radom davati primjer drugima – pa su im propusti u ovom slučaju uzeti kao otegotne okolnosti.

NADOPUNA: RTL javlja kako je tvrtka kažnjena zbog objave snimke nadzorne kamere iz jednog trgovačkog centra. Na njoj se vidi čovjek koji ulazi u trgovinu, dezinficira ruke dezinficijensom iz automata, te ga nakon toga podsvjesno zamijeni sa svetu vodu pa se njime – prekriži. Kazna određena zaštitarskoj agenciji u visini je 500.000 kuna. Osoba na snimci je Damir Jakšić, neovisni vijećnik iz Vinkovaca. Snimka je nastala u proljeće prošle godine, dakle nije stara 2,5 godine kako bi se iz AZOP-ovog priopćenja moglo zaključiti.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


2-kanalno pojačalo snage

PARASOUND 275 V2

200W mono, 20 Hz - 50 kHz, dva para izlaza za zvučnike s A/B tipkama, učinkovit dizajn s niskim zagrijavanjem, stereo ili mono rad, pozlaćeni RCA ulazni priključci.

8.245 kn 1.094,30 € 9.699 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnik

MARSHALL Stanmore II

Bluetooth 5.0 i aptX , 50-20 000Hz, funkcija više hostova, mogućnost žičnog povezivanja, 1 pojačalo klase D od 50 W za woofer, 2 pojačala klase D od 15 W za visokotonce.

2.599 kn 344,95 € Kupi