DARPA objavila fotografije svoje prve velike autonomne podmornice - podmorskog drona za špijuniranje

Podmornica Manta Ray nastala je po uzoru na ražu, a osnovna je ideja poslati je u neprijateljske vode, neprimjetno usidriti na dno i odatle promatrati okolinu, pa čak i djelovati po potrebi

Sandro Vrbanus subota, 4. svibnja 2024. u 15:05
📷 DARPA / Northrop Grumman
DARPA / Northrop Grumman

Nedavno se Northrop Grumman pohvalio dovršetkom projekta Manta Ray, podmorskog drona koji bi trebao biti u stanju neprimijećeno se zavući u neprijateljske vode, usidriti se na dno i odatle nadzirati druga plovila, a možda ih i uništavati. DARPA, kao naručitelj projekta, sada je objavila ponešto šturih informacija o njemu, ali i nekoliko slika, na kojima autonomna podmornica Manta Ray izgleda prilično impresivno.

Uskoro i u akciji

Kažu da je prvi prototip Manta Raya testiran u punoj veličini kod južnih obala Kalifornije tijekom veljače i ožujka. Tijekom testova iskušani su svi njegovi načini upravljanja i pogona, tj. propeleri, stvaranje uzgona i kontrolne površine. Uspješno testiranje potvrdilo je spremnost plovila za ulazak u redovne operacije u stvarnom svijetu, kažu iz DARPA-e, uz napomenu da se ono može brzo sklapati iz prefabriciranih modula: "Kombinacija modularnog transporta, sastavljanja na terenu i posljedično puštanje u rad prvi su puta demonstrirani na jednoj velikoj autonomnoj podmornici".

📷 DARPA / Northrop Grumman
DARPA / Northrop Grumman

Upravo da bi dokazao jednostavnost korištenja, Northrop Grumman je iz svojih pogona u Marylandu u dijelovima poslao Manta Ray u Kaliforniju. Time su ostvarene uštede na transportu, a podmornica je bila sastavljena bez pretjeranog korištenja prostora na kopnu, u pomorskoj bazi. Jednom kad se nađe u vodi, ona može ploviti ("kliziti") kroz vodu na efikasan način. 

📷 DARPA / Northrop Grumman
DARPA / Northrop Grumman

Cilj joj je biti autonomna duže vremena, kako bi mogla obavljati dugotrajne misije na velikim udaljenostima, ali i nositi različite korisne terete. Za njih, kaže DARPA, predviđeno je više prostora različitih veličina i vrsta, kako bi se omogućilo obavljanje raznih misija. Nakon prvih testova, Manta Ray bit će dodatno testirana u suradnji s Ratnom mornaricom.