Dron koji roni pod vodom, leti zrakom ili se hvata poput priljepka

Jedna te ista naprava može u nekoliko sekundi iz podvodne ronilice postati letjelica, a u stanju je i prikačiti se za bilo koju ravnu čvrstu površinu, što joj daje još jedan način kretanja

Sandro Vrbanus utorak, 31. svibnja 2022. u 06:00

Na Imperial Collegeu u Londonu nastao je projekt nove vrste drona, namijenjenoga kretanju vodom ili zrakom, uz jedinstvene mogućnosti "pristajanja" na bilo koju čvrstu površinu. Ovakva sprava mogla bi biti namijenjena spasiocima ili službama koje tragaju za unesrećenima, jer se može prilagođavati uvjetima. Kada leti zrakom, elise drona rasklopljene su u potpunosti stvarajući maksimalan uzgon. U vodi to nije potrebno, pa se elise vrlo lako sklapaju, tj. skraćuju, što omogućava istim motorima da "plivaju" pod vodom ili na površini.

Inspiriran ribama

Osim dva načina rada, vodeni i zračni, na isti dron dodana je i posebna ljepljiva površina, inspirirana ribama priljepušama – naime, ova površina može se prihvatiti za bilo koju čvrstu površinu, mokru ili suhu (kao što se te ribe hvataju za morske pse ili kitove). Tako se ovaj dron može "šlepati" uz neko drugo vodeno ili kopneno prijevozno sredstvo, a pritom "odmoriti", tj. štedjeti bateriju.

Autori ovog drona i popratnog rada u časopisu Science kažu kako su testiranjima utvrdili da on može barijeru između vode i zraka prijeći u samo 0,35 sekundi te se pritom transformirati iz podmorskog u zračnog drona. Ova tehnologija još je u fazi koncepta, ali pokazuje da budućnost autonomnih letjelica ili plovila može biti zajednička, tj. da obični leteći kvadkopteri, uz nekoliko preinaka, mogu početi obavljati svoje zadaće i u drugačijim okruženjima.