Googleov Wing dobio dozvolu za pokretanje bespilotne dostave u SAD-u

Kompanija u vlasništvu Alphabeta dobila je službeni certifikat američke agencije FAA koji potvrđuje da njihove letjelice smiju obavljati dostavu paketa

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. travnja 2019. u 06:00

Wing Aviation je kompanija u vlasništvu Googleove krovne kompanije Alphabet, a unutar koje se posljednjih pet godina radilo na razvoju bespilotnih letjelica za dostavu. Koncept je to koji je prvi u obliku prototipa i testnih letjelica pokazao Amazon, a Wing se sada nametnuo kao prvi koji je za ovakav vid zračnog prijevoza tereta dobio službenu dozvolu.

Američka agencija za avijaciju FAA dodijelila im je službeni certifikat da mogu raditi kao zračni prijevoznik i da smiju sa svojim malenim letjelicama obavljati dostavu paketa. Wing će, najavili su, već u narednim mjesecima pokrenuti pilot projekt bespilotne dostave hrane na dvije lokacije u ruralnim dijelovima savezne države Virginije.

Iz FAA kažu kako je Wing pokazao da njihove letjelice zadovoljavaju sve stroge sigurnosne zahtjeve koje nosi posjedovanje licence zračnog prijevoznika. Zaključak o dodjeli dozvole za početak rada donesen je na temelju opsežne dokumentacije i više tisuća letova takvim letjelicama obavljenima u Australiji u proteklih nekoliko godina.

Prije nego dronovi počnu dostavljati pakete hrane u prvim mjestima agencija kaže kako će educirati lokalno stanovništvo. Licenca ograničava letove na područja na kojima se ne okuplja veći broj ljudi, te na ona izvan gusto naseljenih gradskih četvrti, što donekle ograničava gdje Alphabetova kompanija može krenuti s dostavom. Dodatna ograničenja tiču se letova samo u vrijeme dok je dobra vidljivost i tijekom dana, a dronovi neće smjeti letjeti na visinama većima od 400 stopa (120 m). Jedan operater (pilot) moći će istodobno nadgledati najviše pet letjelica.

Iz Winga su poručili da su uzbuđeni jer će napokon moći obavljati posao s tehnologijom koju su razvili. Nakon uhodavanja u Virginiji nadaju se zatražiti dozvole za širenje poslovanja na ostatak SAD-a.