Predstavljen nadzvučni borbeni dron Arrow, koji leti brzinom od 2,1 Macha i ima doseg od 4.800 km

Singapurska kompanija Kelley Aerospace prošloga je tjedna predstavila javnosti koncept svojeg drona namijenjenog oružanim snagama, prvoga te vrste koji je sposoban letjeti dva puta brže od zvuka

Sandro Vrbanus srijeda, 3. ožujka 2021. u 06:00

Kelley Aerospace, singapurska tehnološka kompanija koja proizvodi zrakoplove i s njima povezane proizvode, predstavila je prošloga tjedna, nakon više godina razvoja i najava, svoj finalni koncept nadzvučnoga borbenog drona. Za ovaj koncept, nazvan Arrow (Strijela), koji će tek započeti s testiranjima prototipa, već navodno imaju narudžbe za 100 primjeraka.

Arrow bi trebao biti prvi u svijetu borbeni dron koji je u stanju polijetati, letjeti i slijetati autonomno ili pod nadzorom operatera, obavljati zadaće samostalno ili pak kao potpora drugim borbenim letjelicama. K tome može nositi naoružanje zrak-zrak i zrak-zemlja te letjeti brzinama do čak 2,1 Macha (gotovo 2.600 km/h). Pored borbenih, Arrow je zamišljen i kako bi izvršavao i misije nadzora, izviđanja, prikupljanja podataka i pronalaženja neprijateljskih meta.

S predstavljanja
S predstavljanja

Najveća masa ovog drona pri polijetanju je 16.800 kilograma, a dolet bi mu trebao biti oko 4.800 kilometara. Zasnovan je, također kao prvi u svijetu, u potpunosti na monocoque šasiji od ugljikovih vlakana, a profil mu je osmišljen tako da ima vrlo nizak radarski i toplinski otisak.

Kelley Aerospace kaže da su spremni uskoro započeti sa serijskom proizvodnjom ovih brzih i ubojitih letjelica. Cijena pojedinog primjerka bit će između 9 i 16 milijuna dolara, a dva prototipa Arrowa trenutačno se testiraju u SAD-u i Švedskoj. Ovako niska cijena, prema mišljenju proizvođača, trebala bi omogućiti vojskama diljem svijeta nabavku većeg broja dronova, koji kasnije mogu biti lakše "žrtvovani" nego borbeni avioni s pilotima. To znači da ih se može poslati i u riskantne misije s kojih se ne moraju nužno vratiti u bazu, a sve bez riskiranja života pilota.