Za razliku od letećih taksija, ovaj eVTOL je namijenjen – utrkivanju

Bespilotna letjelica veličine manjeg obiteljskog automobila osmišljena je i izrađena u Australiji, a trebala bi poslužiti za utrkivanje izravno protiv istih takvih dronova

Sandro Vrbanus petak, 18. lipnja 2021. u 06:00

Prvi leteći trkaći automobil na svijetu, ili oveća bespilotna letjelica – nazovite ovaj stroj kako god vam drago – moramo priznati da se ideja čini prilično atraktivno. Naime, australski startup Alauda Aeronautics predstavio je svoj dron Airspeeder Mk3, za koji kažu da je isključivo namijenjen brzim utrkama protiv drugih sličnih ili istih dronova. Na YouTubeu su ovoga tjedna prikazali video u kojem se prvi puta ova letjelica vidi u letu, a iz nekoliko je kadrova jasno i kako bi utrkivanje njome moglo izgledati.

Pilot bi bio na tlu, u rukama bi imao kontroler, ispred sebe AR ili VR zaslon, i na taj bi način upravljao dronom. Usred utrke trebalo bi biti moguće i, kao u Formuli 1 ili Formuli E, ući u boks te promijeniti baterije za nastavak brzog leta.

Tvorci Airspeedera najavljuju kako će već ove godine održati tri utrke u različitim dijelovima svijeta, na kojima će nastupiti do četiri tima s po dva pilota. Cilj je da utrke budu izravna sučeljavanja "elisom u elisu", na lokacijama koje su nedostupne tradicionalnim trkaćim bolidima. Tako se Airspeeder zapravo želi pozicionirati kao prva na svijetu trkaća klasa letećih električnih (eVTOL) automobila, koju su nazvali EXA.

Prvo bez, potom i s pilotima

Ono što zvuči još atraktivnije, ali i daleko opasnije, jest da autori ovog koncepta najavljuju da bi, nakon prve sezone, mogli pokrenuti sličnu seriju utrka – ali s pilotima smještenima unutar eVTOL vozila. Takve bi letjelice trebale označiti početak nove ere u naprednoj zračnoj mobilnosti, poručuju Australci.

Za kraj, malo tehnikalija. Airspeeder Mk3 teži 130 kilograma, može nositi teret do 80 kilograma (dakle, taman za pilota), a pogone ga četiri elektromotora ukupne snage 320 kW. Snaga se, dakako, prenosi kroz elise na rotorima, a navodno može ubrzati ovaj leteći automobil od nule do 100 km/h za 2,8 sekundi. Sudeći prema reklamama na livreji, zvučne su sponzore za ove možda vrlo atraktivne utrke već osigurali.