Zagrebačka IKEA među rijetkima u svijetu: dronovi prate inventar zaliha u njihovoj robnoj kući

Stotinu autonomnih dronova leti u IKEA-inim robnim kućama, a ova kompanija prva je koja takvo rješenje uspješno koristi u velikom broju za inventar zaliha. Zagrebačka IKEA jedna je od pokusnih

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. ožujka 2023. u 06:00

Prije dvije godine Ingka Group, kompaniji koja upravlja maloprodajnim lancem IKEA, i Tim za razvoj opskrbnog lanca u Inter IKEA Grupi, zajedno s Verityjem, dobavljačem sustava dronova za zatvorene prostore, započeli su s razvojem potpuno autonomnog rješenja za dronove za praćenje stanja zaliha i dodatno poboljšanje uvjeta rada za sve svoje djelatnike u lancu maloprodaje.

Rezultat tog projekta je stotinu dronova koji rade tijekom neradnog vremena IKEA-inih robnih kuća, s ciljem da poboljšaju točnost informacija o stanju zaliha te osiguraju dostupnost proizvoda za online ili fizičku maloprodaju. Ovo rješenje olakšava i posao zaposlenicima u skladištima, jer oni više ne moraju ručno potvrđivati svaku paletu.

Prvi logistički dron poletio je u tvrtki IKEA Švicarska 2021. godine, a 100 dronova koji su trenutačno u funkciji obavlja inventure skladišta na 16 različitih lokacija u Belgiji, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj i – Hrvatskoj! Slijedom te informacije obratili smo im se kako bismo doznali nešto više o ovom revolucionarnom projektu, koji se provodi i kod nas…

Dronovi u IKEA Hrvatska

Robna kuća Ikea Zagreb koristi dronove od 29. lipnja 2022. godine, a sada raspolaže sa 6 dronova, podijeljenih na dva "gnijezda" za punjenje. Proizvođač dronova je švicarska tvrtka Verity AG, a IKEA Zagreb je bila među prvih pet IKEA robnih kuća u svijetu koje su implementirale dronove.

Glavni zadatak ovih je dronova utvrditi točnost, tj. prijaviti sve nepravilnosti unutar skladišnih lokacija. Postizanjem visoke točnosti zaliha na skladišnim lokacijama, osigurava se i dostupnost robe na prodajnim lokacijama, kako za kupce u robnoj kući, tako i za dostavu do domova kupaca.

Skeniraju 7.000 predmeta u smjeni

"Umjesto da radnici ručno provjeravaju skladišne lokacije, dron koristi kameru i druge senzore za digitalno prikupljanje podataka i konstantno ažuriranje naših sustava, poboljšavajući cjelokupnu analizu zaliha i pružajući korisne uvide, kao što je otkrivanje odstupanja u skladištu, koje djelatnici potom mogu unaprijediti", kažu nam iz IKEA-e.

Njihovi dronovi snimaju, tj. skeniraju skladišne lokacije te uspoređuju dobivene podatke s postojećim podacima u računalnom sustavu. Svaka nepodudarnost se vidi te se pregledom fotografije skladišne lokacije/palete potvrđuje nepravilnost i po potrebi radi korekcija. "Obitelj" od 4 ili 5 dronova tijekom jedne noći može skenirati do 7.000 predmeta.

Efikasniji od ljudi

"Da bismo jednom prekontrolirali sve svoje skladišne lokacije starim načinom rada, potrebno nam je deset punih radnih dana rada dvoje ljudi koji bi to trebali raditi puno radno vrijeme (svih 8 sati) koristeći podiznu platformu. Dronovima se taj posao za cijelo skladište obavi u 14 dana, što znači da možemo prekontrolirati cijelo skladište najmanje 26 puta u godinu dana", opisuju nam efikasnost ovih dronova.

Svaka fotografija koju dronovi snime dostupna je za pregled, što minimizira potrebu za skidanjem paleta sa skladišnih lokacija kako bi se provjerila točnost. Time zaposlenici na viličarima imaju više vremena za svoj osnovni posao, tj. za punjenje prodajnih lokacija i osiguravanje dostupnosti robe.

Zadaci i ciljevi

IKEA Zagreb je prva IKEA robna kuća u svijetu s implementiranim Autostore rješenjem, automatiziranim sustavom za skladištenje i prikupljanje robe (goods to person) unutar robne kuće, čime se značajno ubrzava prikupljanje robe za sve zaprimljene narudžbe. Autostore je uspješno implementiran u robnoj kući IKEA Zagreb sredinom 2021. godine.

Hoće li roboti uzeti posao skladištarima? Evo što smo doznali po tom pitanju: "S obzirom na prisutni rast prodaje, a pogotovo na rast online narudžbi, točnost zaliha postaje sve veća potreba. Dronovi nam pomažu upravo u tome. Osnovna prednost korištenja dronova je u njihovu kapacitetu i brzini kojom odrađuju svoj posao. Sva dosadašnja digitalna i robotizirana rješenja koja smo implementirali, nisu umanjila broj zaposlenih jer to nije ni bio cilj. Cilj robotizacije je osigurati kapacitete i točnost zaliha, za očekivani rast prometa u narednim godinama".

Minimiziranje potencijalnih nezgoda

S obzirom na to da su dronovi opremljeni nizom senzora te prepoznaju i relativno male prepreke, šanse za nezgode su vrlo male. Ipak, zbog apsolutne sigurnosti djelatnika i kako bi se isključila bilo kakva potencijalna opasnost, dronovi lete isključivo noću, dok nitko nije unutar skladišta. U slučaju zagrebačke robne kuće najčešće se radi o "noćnoj smjeni", tj. o vremenu od 22 sata uvečer do 3 sata poslije ponoći.

"Naši dronovi su potpuno autonomni i nema načina da se njima manualno upravlja. Jednostavnim postavljanjem zahtjeva za izvještajem, dronovi dobivaju zadatke, a mi na početku radnog dana dobivamo na uvid sve potencijalne nepravilnosti naših skladišnih lokacija, koje se ispravljaju u najkraćem mogućem roku", pojašnjavaju nam.

Bez konkurencije

Na pitanje o konkurentskim kompanijama koje možda koriste slična rješenja, kažu kako im u ovom trenutku nije poznato da itko drugi u Hrvatskoj koristi ove ili bilo koje dronove za ovu namjenu.