Nigerija razmišlja o ukidanju zabrane korištenja Twittera, no samo uz neke uvjete

Zabranu korištenja Twittera potaknulo je i tvrtkino uklanjanje objave predsjednika Muhammadua Buharija o secesionističkom pokretu, jer je kršila pojedina pravila platforme

Matej Markovinović ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 20:43

Nigerijska je vlada još u lipnju suspendirala korištenje Twittera u zemlji, navodeći da se platforma koristi za aktivnosti koje su sposobne potkopati postojanje Nigerije.

Predsjednik Nigerije Muhammad Buhari, dotaknuo se u petak ove situacije u govoru na nacionalnoj televiziji te je rekao da se Twitter obratio nigerijskoj vladi u nadi da će se zabrana ukinuti, nakon čega je predsjednički odbor započeo rješavati ključna pitanja s tvrtkom, uključujući među ostalom i ona o nacionalnoj sigurnosti.

„Nakon opsežnih sastanaka, problemi se rješavaju, a ja sam naredio da se suspenzija ukine, ali samo ako su ispunjeni uvjeti koji će omogućiti našim građanima da nastave koristiti platformu za poslovne i pozitivne angažmane“, istaknuo je predsjednik Nigerije.

Buhari je također rekao da su društvene mreže omogućile milijunima Nigerijaca da se povežu s drugim ljudima, promoviraju svoje poslovanje te da se druže i pristupe vijestima i drugim informacijama. Međutim, dodaje da su neki korisnici zloupotrijebili platformu „za organiziranje, koordinaciju i izvršavanje kriminalnih aktivnosti, širenje lažnih vijesti i promicanje etničkih i vjerskih netrpeljivosti“.

O situaciji se za The Verge oglasio i glasnogovornik Twittera, koji je rekao da su razgovori s nigerijskom vladom bili „puni poštovanja i produktivni“ te da će nastaviti surađivati u svrhu ukidanja zabrane u Nigeriji.

Podsjećamo da su se nakon zabrane u lipnju oglasili brojni nezadovoljni stanovnici Nigerije, pa je tako direktorica nacionalnog ureda Amnesity Internationala Osai Ojigho, nazvala zabranu opasnim presedanom koji se mora prozvati onakvim kakav je.

„Suspenzija Twittera u Nigeriji, samo je još jedan način izjave da ljudska prava nisu bitna, već da je bitno ono što vlada želi“, rekla je tada Ojigho.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi