Nigerija razmišlja o ukidanju zabrane korištenja Twittera, no samo uz neke uvjete

Zabranu korištenja Twittera potaknulo je i tvrtkino uklanjanje objave predsjednika Muhammadua Buharija o secesionističkom pokretu, jer je kršila pojedina pravila platforme

Matej Markovinović ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 20:43

Nigerijska je vlada još u lipnju suspendirala korištenje Twittera u zemlji, navodeći da se platforma koristi za aktivnosti koje su sposobne potkopati postojanje Nigerije.

Predsjednik Nigerije Muhammad Buhari, dotaknuo se u petak ove situacije u govoru na nacionalnoj televiziji te je rekao da se Twitter obratio nigerijskoj vladi u nadi da će se zabrana ukinuti, nakon čega je predsjednički odbor započeo rješavati ključna pitanja s tvrtkom, uključujući među ostalom i ona o nacionalnoj sigurnosti.

„Nakon opsežnih sastanaka, problemi se rješavaju, a ja sam naredio da se suspenzija ukine, ali samo ako su ispunjeni uvjeti koji će omogućiti našim građanima da nastave koristiti platformu za poslovne i pozitivne angažmane“, istaknuo je predsjednik Nigerije.

Buhari je također rekao da su društvene mreže omogućile milijunima Nigerijaca da se povežu s drugim ljudima, promoviraju svoje poslovanje te da se druže i pristupe vijestima i drugim informacijama. Međutim, dodaje da su neki korisnici zloupotrijebili platformu „za organiziranje, koordinaciju i izvršavanje kriminalnih aktivnosti, širenje lažnih vijesti i promicanje etničkih i vjerskih netrpeljivosti“.

O situaciji se za The Verge oglasio i glasnogovornik Twittera, koji je rekao da su razgovori s nigerijskom vladom bili „puni poštovanja i produktivni“ te da će nastaviti surađivati u svrhu ukidanja zabrane u Nigeriji.

Podsjećamo da su se nakon zabrane u lipnju oglasili brojni nezadovoljni stanovnici Nigerije, pa je tako direktorica nacionalnog ureda Amnesity Internationala Osai Ojigho, nazvala zabranu opasnim presedanom koji se mora prozvati onakvim kakav je.

„Suspenzija Twittera u Nigeriji, samo je još jedan način izjave da ljudska prava nisu bitna, već da je bitno ono što vlada želi“, rekla je tada Ojigho.