Edukacija

Interaktivna učilica pomaže djeci da uz pomoć karata i aplikacije uče strane jezike

Mladen Smrekar subota, 21. kolovoza 2021. u 06:00

Učenje nikad nije bilo lakše i zabavnije. barem tako tvrdi Davor Bestić, osnivač tvrtke AkiraFirefox i tvorac najnovije igre 4D Animal Kingdom

4D Animal Kingdom je interaktivna aplikacija i set karata pomoću kojih djeca na kreativan način, uz čudesne 4D animacije, mogu naučiti pisati i izgovarati nazive 24 životinja uz naraciju izvornih govornika na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.  

Novost na svjetskom tržištu

Riječ je zapravo o novoj, poboljšanoj verziji edukativnog programa 4D Magic Animals koji je Davor Bestić, osnivač tvrtke AkiraFirefox, osmislio prije dvije godine. Ova interaktivna učilica koja djeci pomaže da uz pomoć karata i mobilne aplikacije uče osnove stranih jezika bila je potpuna novost; na svjetskom tržištu dotad nije bilo viđeno ništa slično.

Možete čuti kako se glasa neka životinja, a tu je i 4D model  globusa s geografskim lokacijama staništa
Možete čuti kako se glasa neka životinja, a tu je i 4D model globusa s geografskim lokacijama staništa

Igra je naišla na odličan odjek pa je Bestić putem interneta prodao više od četiri tisuće kompleta karata, u zemlji, ali i inozemstvu. Sad se, s poboljšanom verzijom, nada još većem uspjehu.

Ova je igra sasvim jednostavna i doista zarazna. Od proizvođača naručite set u kojem se nalaze 24 karte a likovima životinja koje, kad ih gledate kroz prigodnu aplikaciju, ožive na zaslonima uz pomoć 4D projekcija. No, to nije sve: na ekranu možete odabrati neki od četiri jezika na kojem možete čuti kako se naziv svake životinje izgovara na pojedinom jeziku. 

Davor Bestić, tvorac najnovije igre 4D Animal Kingdom
Davor Bestić, tvorac najnovije igre 4D Animal Kingdom

Uz to, igračima se nudi i niz dodatnih zanimljivosti o životinjskom svijetu koje na hrvatskom i engleskom jeziku izgovaraju izvorni govornici. Dakako, pritom možete čuti i kako se glasa pojedina životinja, a tu je i 4D model  globusa s prikazanim geografskim lokacijama njihovih staništa.


Aplikacija uz pomoć koje karte "ožive" na zaslonu preuzima se besplatno s Google Playa ili Apple Storea, a pokreće se uz pomoć aktivacijskog koda koji se dobiva s kupljenim setom karata.


Ugodno s korisnim

Bestić je na ideju došao gledajući kako roditelji vode uzaludne bitke sa svojom djecom oko pretjerane upotrebe mobitela. Znajući koliko djeca lako upijaju znanja i koliko vole životinje, dosjetio se načina kako da spoji ugodno s korisnim i osmislio je aplikaciju za učenje stranih jezika kroz igru.

Interaktivna učilica djeci pomaže da uz pomoć karata i mobilne aplikacije nauče osnove stranih jezika
Interaktivna učilica djeci pomaže da uz pomoć karata i mobilne aplikacije nauče osnove stranih jezika

Aplikacija omogućava učenje stranih riječi pomoću 4D tehnologije, odnosno klasične 3D projekcije u interakciji s kartom. Kad je plasirao prvu igru, znao je na tome neće stati. Stoga je 4D Magic Animals zamijenio novim setom karata.  

Ideja je ista, no sad je tu još više edukativnog sadržaja, još jedan jezik (talijanski), izvorni govornici, 3D globus s istaknutim staništem svake životinje iz špila karata, a kvalitetniji je i vizual. Prvi kupci već su se javili, a na Google Playu stoji ocjena igre 5,0, hvali se Bestić.

Aplikacija se preuzima besplatno s Google Playa ili Apple Storea, a pokreće se uz pomoć aktivacijskog koda koji se dobiva s kartama
Aplikacija se preuzima besplatno s Google Playa ili Apple Storea, a pokreće se uz pomoć aktivacijskog koda koji se dobiva s kartama

Bestić u ponudi ima još jednu kartašku igru, Abecedu. Riječ je o interaktivnoj aplikaciji pomoću koje djeca uz set karata uče slova engleske i njemačke abecede. Princip je sličan, samo što se umjesto životinja na zaslonu prikazuju slova i odgovarajuće riječi. 

Dobitna kombinacija

Bestić je rođeni Karlovčanin koji posljednjih godina živi i radi u Zagrebu. Neko je vrijeme poslom boravio u Kazahstanu; tamošnji programeri su mu i izradili prvu aplikaciju. Poslije je izradu aplikacija prebacio u Hrvatsku. U Varaždinu je pronašao IT tvrtku, sposobnu odraditi cijeli posao. U međuvremenu su i Varaždinci preselili u Zagreb, gdje se nalazi i pakirnica i skladište. 

Za Bestićeve karte zanimaju se vrtići, škole i roditelji
Za Bestićeve karte zanimaju se vrtići, škole i roditelji

Dakle, može se reći da je to pravi hrvatski proizvod s izvoznim ambicijama. Jer Bestićeve su interaktivne karte tražene i u inozemstvu. Traže ih vrtići, škole i roditelji kojima je stalo do toga da im djeca nešto korisno nauče kad već po cijele dana drže mobitele u rukama. Čista win-win situacija.