Ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma "past" će u narednih pet godina

Granica zagrijavanja od 1,5°C u odnosu na predindustrijskog doba vrlo će vjerojatno biti probijena barem jedne godine prije 2027., poručuje Svjetska meteorološka organizacija u novom izvješću

Sandro Vrbanus subota, 20. svibnja 2023. u 19:30

Ove godine će nas vrlo izgledno još jednom pogoditi klimatski fenomen poznat kao El Niño, uz ionako visoke razine globalnog zatopljenja koje bilježimo posljednjih godina. U kombinaciji će to dovesti do daljnjeg prosječnog zagrijavanja Zemlje, pa će prosječna godišnja temperatura izmjerena globalno vrlo vjerojatno tijekom barem jedne od sljedećih pet godina (uključujući ovu) premašiti granicu od 1,5°C, u usporedbi s predindustrijskim referentnim razdobljem. Ovo su zaključci novog izvješća Svjetske meteorološke organizacije (WMO), objavljenoga ovog tjedna.

Temperature na površini Zemlje u razdoblju od 2023. do 2027. godine vrlo će vjerojatno premašiti, dakle, granicu zacrtanu Pariškim klimatskim sporazumom. Vjerojatnost da se to dogodi barem u jednoj od ovih pet godina je 66%. K tome, uz vjerojatnost od 98% WMO predviđa da će barem jedna od pet godina biti najtoplija otkako je mjerenja, kao i da će ukupno predstojeće petogodišnje razdoblje biti na vrhu te liste.

Privremeno, ali sve češće

"Ovo izvješće ne znači da ćemo trajno premašiti razinu od 1,5°C, navedenu u Pariškom sporazumu kao granicu za dugoročno zagrijavanje. No WMO sada oglašava alarm da ćemo tu granicu početi privremeno nadilaziti, i to će se sve češće događati", izjavio je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

📷 WMO
WMO

U narednim će se mjesecima razviti El Niño i pogurat će globalne temperature na do sada neviđene razine, upozoravaju dalje meteorolozi, što će imati značajne posljedice na zdravlje ljudi, dobavu hrane i vode te okoliš u cjelini.

Godišnja srednja temperatura u razdoblju 2023. – 2027. predviđeno će biti između 1,1°C i 1,8°C viša nego što je to bila prosječna temperatura u razdoblju 1850. – 1900. godine.

"Predviđa se da će globalne srednje temperature nastaviti rasti, što će nas sve više udaljavati od klime na kakvu smo naviknuti", upozorava dr. Leon Hermanson, voditelj skupine koja je izradila ovo izvješće. Zaključak je i glavna poruka znanstvenika, po tko zna koji puta: klimatske akcije nužne su, i to odmah.