Mobilni operateri žele koristiti sirovine iz starih mobitela koji "stoje u ladicama"

Procjene kažu kako diljem svijeta ljudi u ladicama drže više od 5 milijardi starih mobitela. U njima telekomi i udruženje GSMA vide vrijedne sirovine, pa su pokrenuli novu inicijativu za recikliranje

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. lipnja 2023. u 06:00
📷 GSMA
GSMA

Globalno udruženje mobilnih telekomunikacijskih operatera GSMA pokrenulo je novu inicijativu s 12 velikih svjetskih telekoma, kojoj je cilj iskoristiti vrijedne sirovine "zaključane" u starim mobitelima koji "stoje u ladicama" njihovih korisnika. Procjene kažu kako vlasnici starih uređaja trenutačno na ovaj način kod kuće i u uredima drže više od 5 milijardi mobilnih uređaja, a u njima se nalazi velika količina iskoristivih sirovina i materijala koji se mogu reciklirati.

Reuse, Refurbish, Recycle

Obnova starih uređaja ili njihovo recikliranje može povećati udio cirkularne ekonomije u sektori mobilnih uređaja, smatra GSMA, pa stoga njihova inicijativa Reuse, Refurbish, Recycle želi početi prikupljati upravo te, zaboravljene mobitele.

Operateri, koji su se uključili u projekt, obvezali su se na prve korake. Tako će globalno povećati svoje programe otkupa i preuzimanja starih uređaja, s ciljem da do 2030. godine udio vraćenih mobitela bude na barem 20% broja prodanih uređaja. Isto tako, do kraja desetljeća 100% tih preuzetih uređaja bit će popravljeno, ponovno iskorišteno ili pak na kontrolirani način zbrinuto i reciklirano.

📷 GSMA
GSMA

Davanje drugog života starim uređajima, zbrinjavanje elektroničkog otpada te iskorištavanje sirovina doprinijet će i zaštiti okoliša, kao i smanjiti negativne utjecaje novog rudarenja rijetkih minerala, korištenih u proizvodnji elektroničkih komponenti.

Iz 5 milijardi mobitela, procjenjuje GSMA, može se izvući 50.000 tona bakra, 500 tona srebra, 100 tona zlata, a količina kobalta u njima dovoljna je za proizvodnju baterija za čak 10 milijuna električnih automobila. U projektu za sada sudjeluju kompanije BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 i Telefónica.

Tim problemom bavi se i Hrvatski Telekom koji je pokrenuo akciju ekološkog zbrinjavanja starih mobitela, pod nazivom: 'Pozivu koji ne propuštaš'.