Ovomjesečni toplinski val još je jedan od dokaza za ljudski stvoreno globalno zatopljenje

Svjetska meteorološka organizacija ističe da je neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine pogodilo dijelove Europe, Afrike i Amerike te da je ono u skladu s dugoročnim klimatskim trendovima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u 14:52

Iako je tek prošla sredina lipnja, temperature u mnogim su dijelovima svijeta već sada na razini onih koje obično vidimo u srpnju ili kolovozu, izvijestili su iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO). U nekim dijelovima Francuske i Španjolske prošloga tjedna temperature su bile i do 10°C više od prosječnih za ovo doba godine, a istodobno je u velikom dijelu Europe zabilježena i suša.

Podaci pokazuju kako ljetni toplinski valovi sada dolaze sve ranije, češći su i intenzivniji – a sve kao posljedica dugoročnih klimatskih promjena koje se događaju na Zemlji. Niz studija već do sada je pokazao kako su one velikim dijelom generirane ljudskom aktivnošću. WMO stoga još jednom upozorava na nužnost djelovanja, jer su ekstremne vrućine iznimno opasne za ranjive skupine i stanovnike urbanih područja.

#ShowYourStripes

Ovoga utorka, 21. lipnja, točno na ljetni solsticij, obilježava se dan nazvan #ShowYourStripes (pokažite svoje linije). Riječ je o projektu sveučilišta Reading i njihovog instituta za okoliš i analitiku (Institute for Environmental Analytics), koji ima za cilj povećati svijest o klimatskim promjenama. Oni su na stranicama projekta postavili interaktivne grafove, tj. linije, koje zorno prikazuju porast prosječnih temperatura.

Obične linije za Hrvatsku (2001.-2021.) 📷 Ed Hawkins, University of Reading
Obične linije za Hrvatsku (2001.-2021.) Ed Hawkins, University of Reading

Grafovi su dostupni na razini svijeta, kontinenata, regija ili pak pojedine zemlje, a cilj je potaknuti ljude da podijele linije za svoju regiju i tako prikažu koliko su klimatske promjene tamo izražene.

Za projekt je zaslužan profesor Ed Hawkins sa sveučilišta Reading, a grafove za Hrvatsku možete pronaći na ovom mjestu.

Linijski grafikon za Hrvatsku (1901.-2021.) 📷 Ed Hawkins, University of Reading
Linijski grafikon za Hrvatsku (1901.-2021.) Ed Hawkins, University of Reading