Britanska anketa: Tesla je najmanje pouzdan električni automobil, a najveći problem je u softveru

Električna vozila su nepouzdanija od svojih benzinskih i dizelskih pandana i potrebno je duže vrijeme da se vrate s popravka, pokazuje anketa britanske udruge potrošača

Mladen Smrekar petak, 4. ožujka 2022. u 13:30

Godišnja anketa udruge potrošača Which? o automobilima jedno je od najvećih anketa vozača koji procjenjuju pouzdanost automobila u Velikoj Britaniji, prikupljajući detaljne povratne informacije od više od 48.000 vlasnika vozila. 

Benzinci su postojaniji

Anketa je pokazala kako je gotovo svaki treći vlasnik električnih vozila starih do četiri godine u posljednjih 12 mjeseci prijavio najmanje jednu grešku ili kvar. Za usporedbu, to je učinio i svaki peti vlasnik benzinskih automobila. Istovremeno, vlasnici EV vozila su zbog popravka automobila bez vozila bili u prosjeku nešto više od pet dana; vlasnici benzinaca bez automobila su bili tri dana.

Najslabija točka EV-a nisu ni motori ni baterije nego softver
Najslabija točka EV-a nisu ni motori ni baterije nego softver

Anketom je utvrđeno kako je Tesla najmanje pouzdana marka električnih vozila; dvije petine (39 posto) vlasnika Tesle prijavili su barem jednu pogrešku u prethodne četiri godine, a jedan od 20 (5 posto) imao je kvar ili nije uspio pokrenuti svoj automobil.


Pouzdana Kia e-Niro

Među EV automobilima starim do četiri godine najpouzdanijim se pokazala Kia e-Niro, ujedno i najpouzdaniji mali ili kompaktni SUV na bilo koju vrstu goriva.

Kia e-Niro, električni automobil koji se rijetko kvari, ali se na popravak dugo čeka
Kia e-Niro, električni automobil koji se rijetko kvari, ali se na popravak dugo čeka

Samo šest posto vlasnika e-Niroa prijavilo je pojavu kvarova na automobilu, a samo jedan posto reklo je  da se njihov automobil nije uspio upaliti ili se pokvario. Međutim, oni koji su se suočili s problemima morali su na popravak čekati oko osam i pol dana.


Problem je u softveru

Budući da u električnim vozilima ima manje pokretnih dijelova nego u drugim vrstama goriva, postoji značajan potencijal za poboljšanje njihove pouzdanosti, kaže Which?. Najčešći problemi koje su vozači električnih vozila istaknuli u anketi bili su problemi sa softverom, a ne problemi s motorom ili baterijom, na primjer.

Hibridi su najpouzdaniji automobili, s najmanje prijavljenih kvarova
Hibridi su najpouzdaniji automobili, s najmanje prijavljenih kvarova

Istraživanje je pokazalo je da su najpouzdaniji automobili bilo koje vrste goriva potpuni hibridi, a samo jedan od šest (17 posto) vlasnika prijavio je pogrešku na takvim vozilima starim do četiri godine.

Iako je razočaravajuće vidjeti da su električna vozila kao skupina najmanje pouzdana, Kijin e-Niro pokazuje da postoji značajna prilika za proizvođače da poboljšaju svoje proizvode ​​i osiguraju vozačima pouzdan i održiviji automobil, kažu u britanskoj udruzi potrošača.