Daymak najavljuje Spiritus EV, najbrže električno vozilo na tri kotača s vrtoglavim ubrzanjem

Trkaća verzija Spiritusa jamči ubrzanje do stotke za 1,8 sekundi, ima domet od 480 km i stajat će od 149.000 dolara na više. Najavljene su i skromnije izvedbe za plići džep

Mladen Smrekar četvrtak, 25. ožujka 2021. u 11:44

Privežite pojas i pripremite se za najbolju karting vožnju u životu. Najnoviji izum kanadske tvrtke Daymak pridružuje se obitelji vozila serije Avvenire i to u obliku električnog automobila na tri kotača. Spiritus će biti najbrži električni automobil na tri kotača na svijetu, najavljuju iz kompanije.

Crowdfunding kampanja i benefiti

Daymak je pokrenuo crowdfunding kampanju za automobil koji će biti opremljen vlastitim solarnim panelima za punjenje, sustavom regeneracije energije i vlastitim bežičnim punjačem. Cilj im je kampanjom privući 50.000 predbilježbi za njihov novi elektromobil.

Ultimate, trkaća verzija Spiritusa, jamči ubrzanje od nule do 96,5 km/h za 1,8 sekundi, ima pristojan domet od 480 km i stajat će od 149.000 dolara na više. Za one puno plićeg džepa tu je i Deluxe izvedba koja će u osnovnoj verziji stajati samo 19.995 dolara. Za taj novac dobit ćete solidan domet od 300 kilometara, ali bez raketnog ubrzanja kojim se diči Ultimate.

Stotinu dolara kapare jamči nižu cijenu vozila od one koju će imati kad se jednom pojavi na tržištu i 100 dolara popusta za kupnju bilo kojeg Daymakovog e-bicikla ili već dostupnog malog električnog vozila tvrtke.

Od off-roada do autonomnih letjelica

Daymakova serija Avvenire uključuje cestovni i terenski e-bicikl Terra, natkriveni ležeći bicikl Foras, potpuno električni AWD skuter Tectus, lagani zatvoreni ATV Aspero i Skyrider, futurističko električno vozilo visokih performansi sposobno za letove. 

Skyrider bi se trebao pojaviti 2025. i zamišljen je za putovanja u budućnosti u kojoj nema ni cesta niti zagađenja. Ovo potpuno autonomno vozilo eliminira potrebu za pilotom i otklanja svaku mogućnost nesreće zbog ljudske pogreške. (Ako stradate u njemu, dakle, bit će zbog greške računala što je - utješno? - op. ur.)

Za komunikaciju s upravljačkim centrom Skyrider koristi 4G i 5G mrežu, što pak omogućava daljinsko upravljanje i prijenos podataka o letu i mjernih podataka u stvarnom vremenu.

Automobil će biti opremljen solarnim panelima, sustavom regeneracije i bežičnim punjačem
Automobil će biti opremljen solarnim panelima, sustavom regeneracije i bežičnim punjačem

U međuvremenu, nazad na Zemlji, crowdfunding kampanja za najavljivanu e-trokolicu Spiritus ostaje otvorena do kraja srpnja ove godine, a početak proizvodnje najavljen je za 2023.