Električni motocikl hlađen suhim ledom oborio 11 brzinskih rekorda

Posebno izrađenim motociklom Voxan Wattman šesterostruki svjetski prvak u motociklizmu Max Biaggi protekloga je vikenda postavio 11 novih brzinskih svjetskih rekorda za ovaj tip vozila

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. studenog 2020. u 06:00

Voxan Wattman je naziv motocikla posebno izrađenoga kako bi postao najbrži električni motocikl na svijetu. Izradio ga je francuski proizvođač Voxan, inače u vlasništvu nešto poznatijeg proizvođača sportskih automobila Venturi. Diči se elektromotorom snage 425 KS, a kako bi iz baterije kapaciteta 15,9 kWh mogao brzo izvući veliku snagu, dodatno hlađenje mu pruža sustav s ugljikovim dioksidom u krutom stanu (suhi led).

Njihovu najavu obaranja svjetskih rekorda objavili smo ovoga ljeta, a ona je prije nekoliko dana u zračnoj luci Châteauroux u Francuskoj, ranije od planiranoga, postala stvarnost.

Preko 400 km/h na dva kotača i na struju

Motociklom je, kako je bilo najavljeno, upravljao legendarni Talijan Max Biaggi, šesterostruki svjetski prvak u motociklizmu. Rekordne vožnje obavljene su od 30. listopada do 1. studenoga, a najviša zabilježena postignuta brzina iznosila je 408 km/h.

Osim rekordne brzine za električne motocikle teže od 300 kilograma, Biaggi je na Wattmanu odradio i najbrže vožnje u toj klasi na udaljenostima od ¼ milje, jednog kilometra te jedne milje, iz letećeg starta kao i iz mirovanja. Dio vožnji obavljen je s karoserijskim "oklopom", a dio bez njega, pa su neki rekordi postavljeni u obje kategorije.

Sveukupno je postavljeno čak 11 rekorda za ovu klasu vozila, a prosječne brzine na pisti varirale su od 350 pa do preko 400 km/h. Dosadašnji rekord u ovoj je klasi držao model LS-218 kompanije Lightning Motorcycles s postignutih 351 km/h, ali neslužbeno. Službeno je najbrži električni motocikl do sada bio japanski Motibec s 327 km/h, no Wattman ih je sada obojicu skinuo s trona.

Max Biaggi
Max Biaggi