Fordov električni kamionet F-150 povukao preko 500 tona tereta

Prototip električnog kamioneta legendarne F-serije mora se na tržištu pozicionirati kao dostojna zamjena za moćne dizele i benzince, pa su u Fordu upriličili zanimljiv test

Sandro Vrbanus srijeda, 24. srpnja 2019. u 13:30

Ford će početi s elektrifikacijom svoje ponude kamioneta, posebno omiljenih prijevoznih sredstava u SAD-u. F-serija pickupa poznata je kao moćno radno vozilo i kao takva bi se mogla smatrati nezamjenjivom, pogotovo od strane vozila na električni pogon. No, u Fordu su izgleda vrlo ozbiljni u tome da elektrificiraju čak i ovaj tip kamioneta, pa su u sklopu najave novoga električnoga F-150 pickupa organizirali zanimljiv test.

Prototip kamioneta F-150 na baterijski pogon stavili su pred gigantski zadatak – trebao je povući teret od 500 tona na udaljenost od nešto preko 300 metara (1.000 stopa). Kao teret im je poslužilo deset teretnih željezničkih vagona na tračnicama, u koje su parkirali 42 druga F-150 pickupa. Sve to težilo je oko 567 tona, i dakako, Fordova električna uzdanica uspješno je, poput lokomotive, povukla sav taj teret.

Inače, deklarirana težina prikolice koju F-150 može vući je oko 6 tona. Iz Forda su i dalje tajnoviti oko kapaciteta baterije ili snage elektromotora koje planiraju ugraditi u ovo vozilo. Isto tako ne otkrivaju niti detaljne planove o početku prodaje, već samo navode kako će potpuno električni Ford F-150 stići na tržište i da će opravdati to ime.