Ford će početi proizvoditi električne kamionete F-serije

Najpopularnije vozilo u SAD-u, Fordovi pickup kamioni, u prilično neočekivanom raspletu događaja imat će i električne inačice

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13:36

Fordovi kamioneti F-serije, poput najprodavanijeg vozila u SAD-u općenito, modela F-150, čista su suprotnost električnim automobilima. Veliki su, teški, imaju veliku nosivost i gutaju mnogo goriva – a Amerikanci ih naprosto obožavaju. Iz Forda su još ranije najavljivali kako bi nekad u budućnosti mogli F-150 nadograditi na plug-in hibridni pogon, i na tome navodno rade još od 2015., no sada iz ove kompanije stižu sasvim drugačije informacije.

Jim Farley, predsjednik u Fordu zadužen za globalna tržišta, izjavio je na jednoj automobilskoj konferenciji u Detroitu kako će Ford elektrificirati F-seriju kamioneta. To znači da će postojati kako hibridne, tako i potpuno električne inačice ovih vozila. Ovaj potez trebao bi označiti početak velike transformacije Forda, a uvrštavanje hibrida i električnih vozila u ponudu trebalo bi osigurati da milijardu dolara vrijedna franšiza kamioneta F-serije postane "otporna na budućnost".

Isto tako u Fordu vjerojatno planiraju elektrifikacijom najpopularnije linije svojih proizvoda reagirati na najave iz Tesle o lansiranju električnog kamioneta, ali i na sve više cijene fosilnih goriva u SAD-u.