Još jedan elektrificirani klasik: stiže Vespa Elettrica

Najavljen prije gotovo dvije godine, električni skuter kultnog talijanskog brenda Vespa krenut će u proizvodnju sljedećeg mjeseca

Sandro Vrbanus utorak, 28. kolovoza 2018. u 19:00

Piaggio, legendarni talijanski proizvođač motocikala i skutera, objavio je sretnu vijest za sve ljubitelje njihovog kultnog brenda Vespa. Još prije dvije godine najavljeni novi model električnog skutera, Vespa Elettrica, krenut će sa serijskom proizvodnjom tijekom rujna. Dugo očekivani novi model električne Vespe bit će proizveden u Piaggiovoj tvornici u talijanskoj regiji Pisa, istoj onoj gdje je proizvedena i prva Vespa u proljeće davne 1946. godine, poručuju iz ove kompanije.

Vespa Elettrica imat će vozne karakteristike slične onima kod dosadašnjih modela s 50 kubika. Pogonit će ih istosmjerni najveće snage 4 kW, te sa živahnim okretnim momentom od čak 200 Nm. Ugrađena litij-ionska baterija trebala bi omogućiti oko 100 kilometara autonomije, a punit će se za oko 4 sata.

Bez problema bi morala izdržati tisuću ciklusa punjenja, što Piaggio deklarira kao životni vijek od 50 do 70 tisuća kilometara – odnosno oko 10 godina za većinu vozača.

Prednarudžbe elektrificirane Vespe bit će otvorene tijekom listopada putem posebne web stranice, a osim obične kupnje za gotovinu Piaggio će kupcima nuditi i druge modele financiranja ovog, kako se najavljuje, ne baš jeftinog motocikla.

Talijani najavljuju da će cijena biti u rangu s trenutačno najskupljim Vespama na klasični pogon, što bi značilo da će se kretati i do 9.000 eura. Ipak, dobra vijest za potencijalne kupce s naših prostora: prodaja će krenuti prvo u Europi.