Njemački startup priprema solarni električni automobil

Sono Motorsov automobil Sion "odjeven" je u solarne ćelije koje bi ga trebale dopunjavati za vrijeme vožnje

Sandro Vrbanus srijeda, 8. kolovoza 2018. u 16:00

Startup Sono Motors sa sjedištem u Münchenu izradio je prototip automobila koji nazivaju Sion. Trebao bi to, prema njihovim riječima, biti prvi električni automobil koji može svoje baterije samostalno nadopunjavati korištenjem solarne energije. Riječ je o monovolumenu koji na svojim velikim metalnim površinama krova, vrata i poklopca motora ima ugrađene solarne ćelije.

No, kako znamo da solarni sustavi nemaju baš tako veliku iskoristivost na tako maloj površini postavlja se pitanje koliko se ovaj automobil zaista može osloniti na struju dobivenu iz ugrađenih fotonaponskih panela. Prema specifikacijama na stranici proizvođača, Sion bi trebao dolaziti s baterijom koja mu omogućava autonomiju od oko 250 kilometara (navodno "pravog" dosega, ne prema NEDC standardu), dok bi punjenjem iz vlastitog izvora "u idealnim uvjetima" mogao na to pridodati oko 30 kilometara vožnje na dan.

Ljudi koji stoje iza ovog projekta najavljuju kako će Sion krenuti u proizvodnju u drugoj polovici sljedeće godine, te kako su već zaprimili preko 6,5 tisuća rezervacija za ovaj jedinstveni automobil. Osnovna cijena po kojoj se Sion prodaje iznosi 16.000 eura, ali – bez baterije.

Kad je riječ o bateriji kupac će moći birati između dvije opcije: moći će kupiti bateriju za dodatnih 4.000 eura ili pak Sono Motorsu plaćati mjesečni najam za istu.