Novi samovozeći EV usisava zagađeni zrak koji ispuštaju drugi automobili

Ova multifunkcionalna, staklena pokretna soba na kotačima koristi vlastiti HEPA sustav filtriranja za pročišćavanje zraka

Mladen Smrekar srijeda, 9. lipnja 2021. u 12:35

Na automobilskim sajmovima posljednjih smo se godina nagledali svakojakih koncepata štedljivih, ekološki osviještenih vozila budućnosti koje pokreće neki vid više ili manje čiste energije. No, Airo, konceptni automobil koji je Heatherwick Studio dizajnirao za IM Motors, otišao je korak dalje. Ovaj automobil budućnosti ne samo da ne zagađuje nego pročišćuje zrak oko sebe.

Predstavljen proljetos na salonu automobila u Šangaju, Airo je zamišljen kao potpuno električno vozilo kojim upravlja vozač, ali se može kretati i potpuno autonomno. No, još je zanimljivije to što ne samo da ne zagađuje okolinu fosilnim gorivima, on u vožnji usisava zagađenja koja u zrak ispuštaju druga vozila.

Airo zrak pročišćava koristeći svoj HEPA sustav filtracije koji aktivno usisava zagađivače iz drugih automobila oko sebe, ostavljajući okolni zrak čišćim nego prije.


Pročišćavanje zraka sa stilom

"Airo nije samo još jedan električni automobil koji ne zagađuje zrak. Umjesto toga, koristeći najnoviju tehnologiju HEPA filtera, ide dalje usisavanjem zagađivača iz drugih automobila tijekom vožnje", objašnjava osnivač dizajnerskog studija Thomas Heatherwick. Uz to, ne samo da će Airo očistiti zrak, nego će to učiniti sa stilom.


Unutrašnjost automobila može se prilagoditi različitim namjenama
Unutrašnjost automobila može se prilagoditi različitim namjenama

Naime, unutrašnjost automobila može se prilagoditi i konfigurirati u više različitih stilova i za različite namjene: od klasičnog automobila do blagovaonice do spavaće sobe. Sjedala se okreću iz uobičajenog položaja za vožnju kako bi bila potpuno okrenuta jedno prema drugome, tako da četvero ljudi može sjediti jedno prema drugome i razgovarati, jesti ili kartati.

Preklopni zaslon prostor pretvara u kino ili prostor za igranje na četiri kotača, a kako bi se osigurala privatnost ili zamračio prostor u kabini, potpuno zastakljeni krov može se zatamniti. A ako vam se prispava, sjedala se mogu rasklopiti i pretvoriti u bračni krevet iz kojeg puca pogled na zvjezdano nebo.