Poletio je prvi električni putnički zrakoplov na svijetu

U Kanadi je započelo testiranje prvog putničkog zrakoplova na svijetu pogonjenog elektromotorima

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. prosinca 2019. u 06:00

U kanadskom Vancouveru započelo je testiranje prvog električnog putničkog zrakoplova na svijetu. Riječ je o malenom jednomotornom hidroavionu tipa Havilland Canada DHC-2 Beaver, kakav je u funkciji još od vremena Drugog svjetskog rata. No, u ovaj nešto moderniji zrakoplov u vlasništvu prijevoznika Harbour Air ugrađen je elektromotor magniX Magni500 snage 750 KS kako bi isti bio "zeleniji" od izvornog modela.

Harbour Air inače održava 12 kraćih ruta u Kanadi, na kojima godišnje obavi oko 30 tisuća letova. Njihov je šef Greg McDougall vlastoručno pilotirao testnim letom svojeg prvog električnog putničkog zrakoplova. Nakon uspješnog je leta izjavio da će za desetak godina električna transformacija značajnije zahvatiti avioindustriju i da će se svi s veseljem prisjećati njegovog pionirskog leta na struju.

Zrakoplov Beaver može ponijeti do šest putnika, a zahvaljujući ugrađenim litij-ionskim baterijama za sada ima autonomiju leta od oko 160 kilometara. Harbour Air nada se poboljšati doseg i potom elektrificirati cijelu svoju flotu od 42 zrakoplova do 2022. godine, ako za to dobiju sve potrebne dozvole. "Ovo je za sada dovoljno kako bi se započela revolucija", optimističan je bio McDougall.

Pokusnom letu svjedočili su i predstavnici regulatornih tijela koja bi trebala izdati dozvolu kanadskoj kompaniji za prijevoz putnika električnim zrakoplovima.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi