Tarform – skupi električni motocikl u retro stilu

Američko-švedska kompanija Tarform predstavila je električni motocikl koji koristi najmoderniju tehnologiju današnjice i pruža sasvim novo iskustvo vožnje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. listopada 2018. u 06:00

Električni motocikli sve češće se pojavljuju na tržištu, a ovaj trend za sobom kao da neminovno povlači i neke retro elemente, vjerojatno kako ove elektrificirane novotarije ne bi bile odbojne ljubiteljima oktana i glasne vožnje na klasičnim dvokotačima. Jedan primjer toga je trenutačno za narudžbe dostupna Vespa Ellectrica, dok još jedan stiže iz američko-švedske kompanije Tarform.

No, ovdje se ne radi o reizdanju nekog poznatog motocikla već o sasvim novom vozilu, osmišljenom proizvedenom "od nule", ali u retro stilu. Tarformov motocikl ima električni pogon, izrađen je djelomično tehnologijama 3D ispisa, dok je s dizajnerske strane pozornost posvećena i najmanjem detalju – kako bi se sve uklopilo u jednu lijepo zaokruženu cjelinu izrađenu od najkvalitetnijih materijala.

Motocikl krasi popularni retro steampunk stil, a tu su dakako moderna LED rasvjeta, povezivost s mobilnom aplikacijom na mobitelu vlasnika, i slični dodaci standardni za današnja vozila.

No, sve ovo ne dolazi baš za male novce. Početna cijena Tarformovog električnog motocikla je 18.000 dolara. Tehničke specifikacije poput snage motora i performansi, nažalost, za sada nisu objavljene. Spominje se tek autonomija od 145 kilometara gradske vožnje ili 80 kilometara na otvorenoj cesti, kao i vrijeme punjenja baterija od oko 4 sata. Proizvodnja bi trebala započeti krajem sljedeće godine.