Tesla zainteresiranima u Hrvatskoj nudi izgradnju superpunjača

Mreža Teslinih Superchargera, brzih punjača za njihova električna vozila, mogla bi se uskoro značajno proširiti u našoj zemlji, jer Muskova kompanija traži lokacije za njihovo postavljanje

Sandro Vrbanus srijeda, 7. travnja 2021. u 11:58

Iz Tesle su ovoga tjedna dodali i Hrvatsku na popis zemalja u kojima planiraju agresivnije širiti svoju mrežu superpunjača za električne automobile. Na njihovom webu osvanula je stranica koja poziva zainteresirane da "Elektrificiraju poslovanje", odnosno da postave Supercharger na svojoj lokaciji. Oni koji žele i ispunjavaju uvjete mogu se već sada prijaviti Tesli, a ovi će potom odlučiti je li lokacija pogodna za postavljanje punjača.

Sav posao obavlja Tesla

Idealne lokacije za postavljanje, kažu iz Tesle, one su s osam ili više pojedinačnih parkirnih mjesta i koje pružaju dodatne sadržaje kupcima, primjerice restorane, trgovine namirnicama i drugom robom, toalete i Wi-Fi mrežu. Lokacije se trenutačno odabiru temeljem potreba za širenjem tržišta te prema popularnosti pojedinih ruta i odredišta. Logičan izbor vjerojatno će biti veliki trgovački centri, hoteli, restorani, javne garaže, pa čak i mini marketi te svi drugi sadržaji koji se nalaze na frekventnim lokacijama ili uz autoceste, poput benzinskih postaja ili odmorišta.

Ako netko od njih ispuni uvjete, Tesla će upravljati radovima izgradnje te nadzirati i održavati instalirane Superchargere na odabranoj lokaciji. Sam postupak instalacije brz je i učinkovit, a izvršavaju ga Teslini ljudi, a predviđa se i brzo puštanje Superchargera u pogon. Imate li, dakle, na raspolaganju barem osam parkirališnih mjesta uz svoju tvrtku i mislite da bi se tamo dobro uklopili Teslini brzi punjači, možete se za njihovo postavljanje prijaviti na ovom mjestu. Prijave su otvorene do 30. svibnja.

Teslina navigacija vozače usmjerava do Superchargera u blizini i tako na lokaciju dovodi nove kupce i osigurava vraćanje vjernih kupaca. Prosječno zadržavanje na punjaču je 45-60 minuta
Teslina navigacija vozače usmjerava do Superchargera u blizini i tako na lokaciju dovodi nove kupce i osigurava vraćanje vjernih kupaca. Prosječno zadržavanje na punjaču je 45-60 minuta

Do punjača bez ulaganja

Ova ponuda mogla bi biti potencijalnim vlasnicima lokacija još zanimljivija ako znamo da se "šuška" kako bi u skorijoj budućnosti u Tesli mogli dozvoliti punjenje i drugih marki električnih vozila na svojim superpunjačima, naravno uz manje prilagodbe i s korištenjem posebnih adaptera.

Od vlasnika lokacije na kojoj će niknuti Supercharger ne traži se nikakvo ulaganje, već samo da osigura lokaciju i dovoljno mjesta za instalaciju sve potrebne opreme. Sve troškove ugradnje, održavanja, pa i električne energije kasnije, snosi Tesla.

Tesla inače trenutačno ima preko 600 ovakvih lokacija za punjenje na području Europe, od čega u Hrvatskoj za sada postoji tek 44 Superchargera na osam lokacija diljem zemlje: u Karlovcu, Otočcu, Senju, Slavonskom Brodu, Splitu, Vrgorcu, Zadru i Zagrebu.