Ujedinjeno Kraljevstvo ima plan za elektrifikaciju transporta do 2040. godine

Ministarstvo prometa Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je plan po kojem bi se promet u toj zemlji sveo na onaj s nula emisija štetnih plinova

Sandro Vrbanus utorak, 10. srpnja 2018. u 13:50

Nekoliko je zemalja Europe i svijeta već objavilo svoje planove prema kojima bi se, većinom nakon 2030. ili 2040. godine u njima mogli prodavati isključivo električni ili ponegdje i hibridni automobili. Za sada se činilo kako su najdalje u ovome otišle Norveška i Francuska, no sada im se pridružuje i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tamošnje Ministarstvo prometa objavilo je akcijski plan "Road to Zero" – misleći pritom na put koji treba prijeći kako bi se ostvario cilj od nula emisija štetnih plinova koji nastaju kao posljedica transporta.

Ovaj ambiciozni plan predviđa da će do 2040. godine preko polovice prodanih vozila u svijetu biti ona s minimalnim ili bez ikakvih ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. Ova će promjena, tj. prelazak s motora s unutarnjim sagorijevanjem na električna i hibridna rješenja, donijeti velike promjene na tržište automobila, smatraju vlasti UK, a oni žele biti predvodnik tog trenda.

Plan za prelazak na vozila s "ultra niskim emisijama" (kako se ne bi nužno preferirala isključivo električna vozila) uključuje ukupno 46 točaka. Među njima se nalaze investicije u istraživanje i razvoj novih baterijskih tehnologija, poticanje smanjenja emisija kroz državne subvencije građanima i tvrtkama, uvođenje dodatnih nameta na vozila koja zagađuju okoliš, razne promotivne kampanje i natjecanja, razvoj mreže punjača za električna vozila i slične akcije – a sve u cilju da 2040. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu više ne bude moguće kupiti vozilo na "klasični" pogon isključivo na fosilna goriva.

Dodatno, do 2050. godine u ovoj bi zemlji sva vozila trebala biti s "nula emisija", stoji u detaljnom planu koji možete proučiti ispod ovog teksta.