Australci demonstrirali nuklearnu fuzijsku reakciju nastalu pomoću lasera velike snage

Ovo je veliki iskorak prema stvaranju čiste, sigurne i pouzdane energije po boljim cijenama i u većim količinama od svih postojećih obnovljivih izvora energije zajedno

Mladen Smrekar srijeda, 30. ožujka 2022. u 06:00

Privatna australska tvrtka za fuzijsku energiju HB11 Energy proizvela je deset puta više fuzijskih reakcija nego što se očekivalo na temelju ranijih eksperimenata u istom postrojenju, a rezultati objavljeni u časopisu Applied Sciences pokazuju netermalnu fuziju vodika i bora-11 pomoću lasera velike snage.

Radikalno različit pristup

Ovaj pristup još je sedamdesetih na Sveučilištu Novi Južni Wales (UNSW) u Sydneyju predvidio Heinrich Hora, teoretski fizičar i suosnivač startupa HB11 Energy. Njegov se pristup radikalno razlikuje od većine drugih dosadašnjih pokušaja fuzije koji zahtijevaju zagrijavanje izotopa vodika na milijune stupnjeva.

Voditelji eksperimenta Dimitri Batani i Daniele Margarone
Voditelji eksperimenta Dimitri Batani i Daniele Margarone

U skladu s tim, demonstracija nadilazi ovu tehničku prepreku koja je desetljećima sputavala razvoj ideje i spriječila većinu drugih fuzijskih tvrtki da prikažu bilo kakve reakcije fuzije.


Eksperiment koji su proveli znanstvenici Dimitri Batani i Daniele Margarone, uz suradnju niza međunarodnih akademskih partnera, veliki je iskorak prema stvaranju čiste, sigurne i pouzdane energije po boljim cijenama i u većim količinama od svih postojećih obnovljivih izvora energije zajedno.


"Neočekivano velik broj reakcija daje nam važne informacije o tome kako optimizirati našu tehnologiju za daljnje povećanje fuzijske energije", kaže dr. Warren McKenzie, osnivač HB11 Energyja. "Stvaranjem ove fuzijske energije postići će se čuda uz pomoć sigurne i čiste energije u izobilju za cijeli svijet."

Neto energetski dobitak

Da bi nuklearna fuzija imala komercijalnu primjenu, ona mora stvoriti neto energetski dobitak pri čemu izlazna energija reakcije značajno premašuje input energije potreban za njezinu katalizu.

Stvaranjem ove fuzijske energije postići će se čuda uz pomoć sigurne i čiste energije u izobilju za cijeli svijet
Stvaranjem ove fuzijske energije postići će se čuda uz pomoć sigurne i čiste energije u izobilju za cijeli svijet

Istraživanje HB11 Energy pokazalo je da je njegova energetska tehnologija vodika i bora sada četiri reda veličine udaljena od postizanja neto dobiti energije kada je katalizirana laserom. A to je puno više od rezultata onih koje su dosad postigle druga fuzijske tvrtke. Štoviše, većina nikad nije uspjela izazvati nikakvu reakciju, unatoč milijardama dolara uloženih u eksperimente.

Velika snaga

Projekt je izveden u LFEX Petavatt Laser postrojenju na japanskom Sveučilištu Osaka jer u Australiji trenutno ne postoji lasersko postrojenje tako velike snage.

Rezultati pokazuju veliki potencijal za proizvodnju čiste energije: reakcije vodik-bora koriste sigurna goriva koja ne stvaraju neutrone u primarnoj reakciji pa uzrokuju tek neznatne količine kratkotrajnog otpada i mogu osigurati veliku proizvodnju električne energije.