Beč u samo dvije godine udvostručio kapacitet solarnih sustava

Glavni grad Austrije želi povećati ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja sa sadašnjih 100 MWp na 800 MWp do 2030. godine

Bug.hr četvrtak, 15. prosinca 2022. u 06:00
Veliko fotonaponsko postrojenje na bečkoj dvorani Stadthalle 📷 © David Bohmann
Veliko fotonaponsko postrojenje na bečkoj dvorani Stadthalle © David Bohmann

U Beču vjeruju u veliki potencijal korištenja Sunčeve energije, stoga su još prošle godine pokrenuli dosad najveću inicijativu kojom žele povećati proizvodnju solarnu energije. Do 2030. godine planiraju dosegnuti ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja od 800 MWp, što je čak 16 puta više od početka inicijative.

Postrojenja bi trebala proizvoditi 800 GWh električne energije godišnje, što bi bilo dovoljno da preko 300.000 električnih automobila prijeđe udaljenost od po 12.000 kilometara. Kako bi grad mogao ostvariti taj cilj, godišnje se trebaju instalirati novi solarni sustavi čija ukupna površina odgovara onoj 100 nogometnih igrališta. Austrijska prijestolnica na dobrom je putu da ostvari zadane ciljeve. U protekle dvije godine kapacitet solarnih sustava udvostručio se s 50 MWp na 100 MWp.

4.200 solarnih postrojenja

Trenutačno u Beču postoji više od 4.200 solarnih postrojenja. I sam Grad služi kao uzor svojim građanima ulaganjima u postavljanje novih fotonaponskih postrojenja na školama i zgradama u vlasništvu Grada. Prema aktualnim podacima otprilike polovica bečkih krovova mogla bi se koristiti za proizvodnju solarne energije. Sve zainteresirane privatne osobe kao i poduzetnici mogu jednim klikom miša provjeriti potencijal vlastitog objekta za ugradnju solarnih panela na posebnoj online platformi.

Kako bi potaknuli građane da počnu koristiti Sunčevu energiju, i privatne osobe i poduzeća mogu zatražiti poticaje za postavljanje panela, a Grad pokriva do 30 posto troškova. Zahvaljujući poticajima dosad je postavljeno 314 postrojenja ukupne snage 27,6 MWp, u što je uloženo 4,9 milijuna eura poticaja. Austrijska prijestolnica također raspolaže centrom u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore energije.

„Beč je grad Sunca, barem kad je u pitanju korištenje solarne energije. Naš je cilj postići klimatsku neutralnost do 2040. i prestati ovisiti o energiji iz fosilnih izvora poput nafte i plina. Uz geotermalnu energiju solarna energija predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika koji će nas dovesti do tih ciljeva”, ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky.