Do solarne elektrane na krovu kroz nagradni natječaj

Dok se čeka objava ovogodišnjeg javnog poziva za sufinanciranje obnovljivih izvora energije za kućanstva, jedna privatna inicijativa nudi mogućnost osvajanja nagrada, koje imaju istu svrhu

Sandro Vrbanus srijeda, 23. kolovoza 2023. u 12:18

Ove jeseni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će novi natječaj za sufinanciranja projekata obnovljivih izvora u kućanstvima, koji bi mogao biti značajno većeg proračuna nego oni dosadašnji. No, dok građani, zainteresirani za subvencije u takve projekte, čekaju objavu novog službenog državnog natječaja, otvorila im se još jedna prilika za sufinanciranje solara, koja vrijedi za kućanstva iz cijele Hrvatske.

Nagrade za najkreativnije

Za nju je zaslužna Zelena energetska zadruga (ZEZ), koja s Raiffeisenbankom 11. rujna otvara treće izdanje nagradnog natječaj 2030. JE DANAS, u kojem će glavna nagrada biti sufinanciranje 10 solarnih elektrana za kućanstva u iznosu 2.500 eura. Ovaj nagradni natječaj je, uz godišnje poticaje Fonda, trenutačno jedini natječaj za sufinanciranje solarnih elektrana za kućanstva otvoren za prijave iz cijele Hrvatske.

Uz lakši put do solarne elektrane za kućanstvo, cilj nagradnog natječaja je povećati razumijevanje o društvenoj i okolišnoj vrijednosti solarne energije. Zato su gradovi koji maksimalno koriste solarni potencijal koji im je na raspolaganju, odnosno "sunčani" gradovi, ovogodišnja tema ovog natječaja. Svi prijavitelji morat će tekstom i fotografijom dočarati svoju viziju života u "sunčanom" gradu, a nagradu od 2.500 eura će zaslužiti 10 najkreativnijih rješenja.

Tehnički preduvjeti

Prijavitelji će ujedno morati zadovoljiti nekoliko osnovnih tehničkih uvjeta za ugradnju solarne elektrane, od kojih je ključan izrađen glavni projekt solarne elektrane. Sve koji planiraju skoru realizaciju solarne elektrane i zainteresirani su sudjelovati u ovom natječaju, organizatori stoga pozivaju da čim prije izrade glavni projekt, kako bi bili pravovremeno spremni sudjelovati. Natječaj će od 11. rujna biti otvoren za prijave na web stranici ZEZ-ovog neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana Na sunčanoj strani na adresi nasuncanojstrani.hr, s detaljnim informacijama o uvjetima i pravilima natječaja.

Jedan od ciljeva organizatora ovim je natječajem potaknuti veće korištenje solarne energije u Hrvatskoj, koju vide kao jedan od najjačih aduta za energetsku neovisnost i smanjenje utjecaja klimatskih promjena na društvo i okoliš.