Hrvatska Radiotelevizija ubuduće bi mogla raditi na solarni pogon

HRT namjerava provesti energetsku transformaciju kako bi postala energetski i okolišno održiva, smanjila troškove energenata te educirala javnost i hrvatske građane o zelenoj energiji

Sandro Vrbanus petak, 27. svibnja 2022. u 16:05
📷 Flammard/Wikimedia
Flammard/Wikimedia

Ovoga četvrtka potpisan je ugovor između Hrvatske Radiotelevizije te Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koji se tiče plana energetske transformacije nacionalne TV kuće. HRT planira, naime, istražiti mogućnost postavljanja solarne elektrane na krov svoje zgrade na Prisavlju, a REGEA će im pomoći u pripremi projekta za taj pothvat.

U ime HRT-a Sporazum je potpisao Glavni ravnatelj Robert Šveb, a ispred REGEA-e ravnatelj dr. sc. Julije Domac, javlja HRT. "Danas sa zadovoljstvom i ponosom potpisujemo Sporazum o izradi Studije za izgradnju solarne elektrane na Prisavlju, koja će, kada jednog dana bude realizirana, dati svoj mali doprinos našoj ukupnoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije", rekao je njihov glavni ravnatelj Robert Šveb.

HRT ovim putem želi potaknuti i ostale institucije, ali i građane Hrvatske se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Povrat ulaganja za 5-7 godina

Državna televizijska kuća neće u izgradnju ove elektrane ulagati javni novac, već će se ona financirati ili novcem iz fondova EU ili putem ESCO modela (pri čemu se investicija vraća od ušteda ostvarenih proizvodnjom vlastite električne energije). Kroz ESCO model pokazala se mogućnost ušteda od 70% na ukupne sadašnje troškove energije, Prema tome, ulaganje bi se isplatilo u roku od 5 do 7 godina, nakon čega bi HRT ostvarivao samo uštede.

Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju 📷 HRT/HTV
Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju HRT/HTV

REGEA je kroz projekt PVMax, financiranim iz programa ELENA Europske investicijske banke, osigurala besplatnu tehničku pomoć za izgradnju sunčane elektrane na zgradi HRT-a.

Ravnatelj REGEA-e rekao je da će se ovim sporazumom adresirati klimatske promjene u dijelu u kojem je to moguće, na krovovima i na nadstrešnicama parkirališta HRT-a. Projekt sunčane elektrane planirane snage 1 megavat, odnosno 1,5 megavata ako se pribroje solarne ploče planirane i na parkiralištu, okvirne je vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine.